Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri
vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine,
substanțe biologic active, antioxidant natural, care are o valoare nutritivă și biologică
crescută, caracteristici senzoriale îmbunătățite, nu necesită tratament termic și este
stabil în timpul depozitării. 100 g de pateu are valoarea energetică de 305-370 kcal și
corespund cerințelor de inofensivitate. Datorită utilizării extractului liposolubil din pulpă
de dovleac, compoziția de aminoacizi crește: conținutul de aminoacizi substituiți și
esențiali. Adaosul de fructe de jujube în rețeta pateului îmbogățește produsul cu vitamina
C.
The proposed invention relates to the food industry, in particular to the production of
vegetable pâtés. The pâtés obtained contain natural vegetable proteins, microelements,
vitamins, biologically active substances, natural antioxidants, which have increased
nutritional and biological value, improved sensory characteristics, do not require heat
treatment, and are stable during storage. 100 g of pâté has an energy value of 305-370
kcal and meets safety requirements. Thanks to the use of fat-soluble extract from
pumpkin pulp, the amino acid composition increases: the content of replaceable and
essential amino acids. The addition of jujube fruit to the pâté recipe enriches the product
with vitamin C.