Show simple item record

dc.contributor.author NETREBA, Natalia
dc.contributor.author SERGHEEVA, Elena
dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.contributor.author BĂLAN, Greta
dc.contributor.author COJOCARI, Daniela
dc.contributor.author SANIKIDZE, Tamar
dc.contributor.author CHKHKVISHVILI, Irakli
dc.contributor.author DZIDZIGURI, Diana
dc.contributor.author SHARASHENIDZE, Alexander
dc.contributor.author GHENDOV-MOŞANU, Aliona
dc.date.accessioned 2025-12-22T09:29:51Z
dc.date.available 2025-12-22T09:29:51Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation NETREBA, Natalia; Elena SERGHEEVA; Rodica STURZA; Greta BĂLAN; Daniela COJOCARI et al. Procedeu de fabricare a pateului vegetal funcțional. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, p. 267-268-9. ISSN 3008 - 458X. en_US
dc.identifier.issn 3008 - 458X
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/34069
dc.description Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: s 2024 0054, 2024.06.04/MD 1804 Z 2025.07.31 en_US
dc.description.abstract Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine, substanțe biologic active, antioxidant natural, care are o valoare nutritivă și biologică crescută, caracteristici senzoriale îmbunătățite, nu necesită tratament termic și este stabil în timpul depozitării. 100 g de pateu are valoarea energetică de 305-370 kcal și corespund cerințelor de inofensivitate. Datorită utilizării extractului liposolubil din pulpă de dovleac, compoziția de aminoacizi crește: conținutul de aminoacizi substituiți și esențiali. Adaosul de fructe de jujube în rețeta pateului îmbogățește produsul cu vitamina C. en_US
dc.description.abstract The proposed invention relates to the food industry, in particular to the production of vegetable pâtés. The pâtés obtained contain natural vegetable proteins, microelements, vitamins, biologically active substances, natural antioxidants, which have increased nutritional and biological value, improved sensory characteristics, do not require heat treatment, and are stable during storage. 100 g of pâté has an energy value of 305-370 kcal and meets safety requirements. Thanks to the use of fat-soluble extract from pumpkin pulp, the amino acid composition increases: the content of replaceable and essential amino acids. The addition of jujube fruit to the pâté recipe enriches the product with vitamin C. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject pateu vegetal funcțional en_US
dc.subject proteine vegetale naturale en_US
dc.subject functional vegetable pâté en_US
dc.subject natural vegetable proteins en_US
dc.title Procedeu de fabricare a pateului vegetal funcțional en_US
dc.title.alternative Process for manufacturing functional vegetable pâté en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account