| dc.contributor.author | NETREBA, Natalia | |
| dc.contributor.author | SERGHEEVA, Elena | |
| dc.contributor.author | STURZA, Rodica | |
| dc.contributor.author | BĂLAN, Greta | |
| dc.contributor.author | COJOCARI, Daniela | |
| dc.contributor.author | SANIKIDZE, Tamar | |
| dc.contributor.author | CHKHKVISHVILI, Irakli | |
| dc.contributor.author | DZIDZIGURI, Diana | |
| dc.contributor.author | SHARASHENIDZE, Alexander | |
| dc.contributor.author | GHENDOV-MOŞANU, Aliona | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-22T09:29:51Z | |
| dc.date.available | 2025-12-22T09:29:51Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | NETREBA, Natalia; Elena SERGHEEVA; Rodica STURZA; Greta BĂLAN; Daniela COJOCARI et al. Procedeu de fabricare a pateului vegetal funcțional. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, p. 267-268-9. ISSN 3008 - 458X. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3008 - 458X | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/34069 | |
| dc.description | Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: s 2024 0054, 2024.06.04/MD 1804 Z 2025.07.31 | en_US |
| dc.description.abstract | Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine, substanțe biologic active, antioxidant natural, care are o valoare nutritivă și biologică crescută, caracteristici senzoriale îmbunătățite, nu necesită tratament termic și este stabil în timpul depozitării. 100 g de pateu are valoarea energetică de 305-370 kcal și corespund cerințelor de inofensivitate. Datorită utilizării extractului liposolubil din pulpă de dovleac, compoziția de aminoacizi crește: conținutul de aminoacizi substituiți și esențiali. Adaosul de fructe de jujube în rețeta pateului îmbogățește produsul cu vitamina C. | en_US |
| dc.description.abstract | The proposed invention relates to the food industry, in particular to the production of vegetable pâtés. The pâtés obtained contain natural vegetable proteins, microelements, vitamins, biologically active substances, natural antioxidants, which have increased nutritional and biological value, improved sensory characteristics, do not require heat treatment, and are stable during storage. 100 g of pâté has an energy value of 305-370 kcal and meets safety requirements. Thanks to the use of fat-soluble extract from pumpkin pulp, the amino acid composition increases: the content of replaceable and essential amino acids. The addition of jujube fruit to the pâté recipe enriches the product with vitamin C. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | invenţii | en_US |
| dc.subject | inventions | en_US |
| dc.subject | pateu vegetal funcțional | en_US |
| dc.subject | proteine vegetale naturale | en_US |
| dc.subject | functional vegetable pâté | en_US |
| dc.subject | natural vegetable proteins | en_US |
| dc.title | Procedeu de fabricare a pateului vegetal funcțional | en_US |
| dc.title.alternative | Process for manufacturing functional vegetable pâté | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: