Inventii

 

Sub-communities within this community

Collections in this community

Recent Submissions

  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; CHIORU, Ana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Lucrarea prezintă un procedeu inovator de fabricare a brioșelor funcționale cu conținut redus de grăsimi, prin valorificarea drojdiei reziduale provenite din vinuri autohtone. Metoda presupune înlocuirea a 35% din ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; BOIŞTEAN, Alina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Lucrarea abordează valorificarea drojdiilor reziduale provenite din vinificație prin izolarea și caracterizarea β-glucanilor ca bioingrediente multifuncționale. Proiectul SValo:EMBIA urmărește dezvoltarea unor ingrediente ...
  • STURZA, Rodica; LAZACOVICI, Dmitrii; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; LAZACOVICI, Olga; LUNG, Ildiko; OPRIȘ, Ocsana-Ileana; STEGARESCU, Adina; SORAN, Maria-Loredana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Dezvoltarea unui material multifuncțional nou, cu costuri reduse, bazat pe hidrogel nanocompozit funcționalizat cu MO-biochar (Fe3O4), pentru o gamă largă de aplicații: tratarea apei poluate; pentru atenuarea evenimentelor ...
  • NETREBA, Natalia; SERGHEEVA, Elena; STURZA, Rodica; BĂLAN, Greta; COJOCARI, Daniela; SANIKIDZE, Tamar; CHKHKVISHVILI, Irakli; DZIDZIGURI, Diana; SHARASHENIDZE, Alexander; GHENDOV-MOŞANU, Aliona (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine, substanțe biologic active, antioxidant natural, ...
  • CHISELIȚĂ, Oleg; CHISELIȚĂ, Natalia; CARAMAN, Mariana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenția se referă la zootehnie, în special la procedeul de creștere a prepelițelor prin utilizarea preparatului microbian. Procedeul asigură viabilitatea puilor cu 98% în lotul experimental față de 83% în lotul de ...
  • RADU, Oxana; CĂPCĂNARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; BOIȘTEAN, Alina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Proiectul ProVeg este axat pe valorificarea produselor secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor prin obținerea de compoziții proteice vegetale cu valoare biologică sporită. În cadrul cercetărilor au fost ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; COJOCARI, Alexandrina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Republica Moldova, cu tradiție agrară și un sector oleaginos dezvoltat, produce cantități mari de reziduuri din floarea-soarelui, rapiță, dovleac, nuci și alte culturi. Aceste deșeuri, precum șrotul, cojile sau inflorescențele, ...
  • COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CAPCANARI, Tatiana; RADU, Oxana; NEGOIŢĂ, Cătălina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Cercetarea urmărește valorificarea compușilor bioactivi din cereale, pseudocereale, leguminoase și alte surse vegetale alternative pentru obținerea de alimente fermentate funcționale cu beneficii nutriționale și pentru ...
  • POPOVICI, Violina; COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; COJOCARI, Alexandrina; RADU, Oxana (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Proiectul BioPLIP urmărește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru stabilizarea și îmbunătățirea bioaccesibilității compușilor bioactivi extrași din surse horticole autohtone și deșeuri agroindustriale, în vederea ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; PETCU, I.; ZAGAREANU, A.; JEREGHI, V.; COŞELEVA, O.; SUCMAN, N.; CATARAGA, I. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a mătcilor include formarea familiei de albine doici prin scoaterea mătcii și a fagurilor cu puiet descuiat, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib și hrănirea albinelor doici cu un ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; PETCU, I.; ZAGAREANU, A.; CATARAGA, I.; JEREGHI, V.; COȘELEVA, O.; VUTCAREV, A. (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procesul de creștere a matcii include formarea coloniei de albine doici prin scoaterea fagului de matcă din cuib și a 2-3 faguri cu puiet necapăcit, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib între ramele cu puiet ...
  • GRUMEZA-CLEFOS, Irina; POPA, Nicolae; BANTEA-ZAGAREANU, Valentina; DIANU, Irina (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la procedee de obţinere a conservelor din carne de iepure cu adaos de legume destinate copiilor de vârstă fragedă. Procedeele, conform invenţiei, includ blanşarea ...
  • BALAN, Valerian; RUSSU, Stanislav; BUZĂ, Corneliu; ŞARBAN, Vasile (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
    Procedeu de formare a pomilor de cireș în forma de fus zvelt, care include un ax bine dezvoltat, la baza cărui, între 60-100 cm înălțime, se aleg 4-6 ramuri de semischelet permanente, radial în jurul axului, după care ...
  • BOLOGA, Mircea; VRABIE, Elvira; SAJIN, Tudor; PALADII, Irina; POLICARPOV, Albert; VRABIE, Valeria; STEPURINA, Tatiana; SPRINCEAN, Cătălina (Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2022)
    Invenţia se referă la industria produselor lactate, la procesarea non-reziduală a zerului cu utilizarea tuturor fracţiilor proteice, ce posedă proprietăţi funcţionale şi nutriţionale valoroase, având ca scop obţinerea ...
  • VRABIE, Elvira; SAJIN, Tudor; BOLOGA, Mircea; PALADII, Irina; POLICARPOV, Albert; VRABIE, Valeria; STEPURINA, Tatiana; GONCIARUC, Valeriu; SPRINCEAN, Cătălina (Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2021)
    Invenţia se referă la industria produselor lactate, şi anume la prelucrarea non-reziduală a zerului cu utilizarea tuturor fracţiilor proteice, ce posedă proprietăţi funcţionale şi nutriţionale valoroase, având ca scop ...
  • BOLOGA, Mircea; VRABIE, Elvira; MAXIMUK, Evghenii; PALADII, Irina; POLICARPOV, Albert; VRABIE, Valeria; STEPURINA, Tatiana; GONCIARUC, Valeriu; SPRINCEAN, Cătălina (Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2019)
    Invenţia se referă la electrolizoare cu fisuri şi poate fi utilizată în industria produselor lactate pentru extragerea proteinelor din zer. Electrolizorul, conform invenţiei, conţine un corp dielectric (1) cu un arbore ...
  • PEȘTEANU, Ananie; MANZIUC, Valerii; CUMPANICI, Andrei; GUDUMAC, Eugeniu; BRAGHIȘ, Alexandra (“Ion Creanga" State Pedagogical University, 2025)
    Achieving high yields of apricots of competitive quality requires the establishment of new plantations with productive variety/rootstock combinations that are more resistant to the hazards frequently associated with climate ...
  • BÂRDAN, Veaceslav (“Ion Creanga" State Pedagogical University, 2025)
    Lucrarea prezentată este un support de curs pentru cursul universitar de Integrare economică și economie europeană ce se studiază la mai mute programme de studii ale ciclului de licență din cadrul UTM. Această lucrare poate ...
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; KRASOCIKO, P.; POGREBNOI, S.; ZNAGOVAN, A.; NEICOVCENA, I.; COŞELEVA, O.; EREMIA, I.; SARÎ, A. (“Ion Creanga" State Pedagogical University, 2025)
    The process, according to the invention, includes feeding bees in the spring with a mixture of 50% sugar syrup and 1.0-3.0 mL/L of aqueous solution containing dehydroabietic acid, KOH and distilled water up to 200 ml, in ...
  • MACAEV, F.; EREMIA, N.; SUCMAN, N.; POGREBNOI, S.; ZNAGOVAN, A.; COȘELEVA, O.; JEREGHI, V. (“Ion Creanga" State Pedagogical University, 2025)
    The invention relates to apiculture, namely to a process for feeding bees. The process, according to the invention, comprises feeding the bees in the spring period with a mixture of 50% sugar syrup and 1.25-3.5 mL/L of a ...

View more