Lucrarea prezintă un procedeu inovator de fabricare a brioșelor funcționale cu conținut
redus de grăsimi, prin valorificarea drojdiei reziduale provenite din vinuri autohtone.
Metoda presupune înlocuirea a 35% din ...
CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; BOIŞTEAN, Alina(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
Lucrarea abordează valorificarea drojdiilor reziduale provenite din vinificație prin izolarea
și caracterizarea β-glucanilor ca bioingrediente multifuncționale. Proiectul SValo:EMBIA
urmărește dezvoltarea unor ingrediente ...
Dezvoltarea unui material multifuncțional nou, cu costuri reduse, bazat pe hidrogel
nanocompozit funcționalizat cu MO-biochar (Fe3O4), pentru o gamă largă de aplicații: tratarea apei poluate; pentru atenuarea evenimentelor ...
Invenția propusă se referă la industria alimentară, în special la producția de pateuri
vegetale. Pateuri obținute conțin protein vegetale naturale, microelemente, vitamine,
substanțe biologic active, antioxidant natural, ...
CHISELIȚĂ, Oleg; CHISELIȚĂ, Natalia; CARAMAN, Mariana(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2025)
Invenția se referă la zootehnie, în special la procedeul de creștere a prepelițelor prin
utilizarea preparatului microbian. Procedeul asigură viabilitatea puilor cu 98% în lotul
experimental față de 83% în lotul de ...
Proiectul ProVeg este axat pe valorificarea produselor secundare ale industriei uleiurilor
și grăsimilor prin obținerea de compoziții proteice vegetale cu valoare biologică sporită.
În cadrul cercetărilor au fost ...
Republica Moldova, cu tradiție agrară și un sector oleaginos dezvoltat, produce cantități
mari de reziduuri din floarea-soarelui, rapiță, dovleac, nuci și alte culturi. Aceste deșeuri, precum șrotul, cojile sau inflorescențele, ...
Cercetarea urmărește valorificarea compușilor bioactivi din cereale, pseudocereale,
leguminoase și alte surse vegetale alternative pentru obținerea de alimente fermentate
funcționale cu beneficii nutriționale și pentru ...
Proiectul BioPLIP urmărește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru stabilizarea și
îmbunătățirea bioaccesibilității compușilor bioactivi extrași din surse horticole autohtone și deșeuri agroindustriale, în vederea ...
Procesul de creștere a mătcilor include formarea familiei de albine doici prin scoaterea
mătcii și a fagurilor cu puiet descuiat, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib și
hrănirea albinelor doici cu un ...
Procesul de creștere a matcii include formarea coloniei de albine doici prin scoaterea
fagului de matcă din cuib și a 2-3 faguri cu puiet necapăcit, introducerea ramei cu larvele transferate în cuib între ramele cu puiet ...
Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la procedee de obţinere a conservelor
din carne de iepure cu adaos de legume destinate copiilor de vârstă fragedă.
Procedeele, conform invenţiei, includ blanşarea ...
Procedeu de formare a pomilor de cireș în forma de fus zvelt, care include un ax bine
dezvoltat, la baza cărui, între 60-100 cm înălțime, se aleg 4-6 ramuri de semischelet permanente, radial în jurul axului, după care ...
BOLOGA, Mircea; VRABIE, Elvira; SAJIN, Tudor; PALADII, Irina; POLICARPOV, Albert; VRABIE, Valeria; STEPURINA, Tatiana; SPRINCEAN, Cătălina(Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2022)
Invenţia se referă la industria produselor lactate, la procesarea non-reziduală a zerului cu utilizarea tuturor fracţiilor proteice, ce posedă proprietăţi funcţionale şi nutriţionale valoroase, având ca scop obţinerea ...
VRABIE, Elvira; SAJIN, Tudor; BOLOGA, Mircea; PALADII, Irina; POLICARPOV, Albert; VRABIE, Valeria; STEPURINA, Tatiana; GONCIARUC, Valeriu; SPRINCEAN, Cătălina(Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2021)
Invenţia se referă la industria produselor lactate, şi anume la prelucrarea non-reziduală a zerului cu utilizarea tuturor fracţiilor proteice, ce posedă proprietăţi funcţionale şi nutriţionale valoroase, având ca scop ...
BOLOGA, Mircea; VRABIE, Elvira; MAXIMUK, Evghenii; PALADII, Irina; POLICARPOV, Albert; VRABIE, Valeria; STEPURINA, Tatiana; GONCIARUC, Valeriu; SPRINCEAN, Cătălina(Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2019)
Invenţia se referă la electrolizoare cu fisuri şi poate fi utilizată în industria produselor lactate pentru extragerea proteinelor din zer. Electrolizorul, conform invenţiei, conţine un corp dielectric (1) cu un arbore ...
Achieving high yields of apricots of competitive quality requires the establishment of new plantations with productive variety/rootstock combinations that are more resistant to the hazards frequently associated with climate ...
BÂRDAN, Veaceslav(“Ion Creanga" State Pedagogical University, 2025)
Lucrarea prezentată este un support de curs pentru cursul universitar de Integrare economică și economie europeană ce se studiază la mai mute programme de studii ale ciclului de licență din cadrul UTM. Această lucrare poate ...
The process, according to the invention, includes feeding bees in the spring with a mixture of 50% sugar syrup and 1.0-3.0 mL/L of aqueous solution containing dehydroabietic acid, KOH and distilled water up to 200 ml, in ...
The invention relates to apiculture, namely to a process for feeding bees. The process, according to the invention, comprises feeding the bees in the spring period with a mixture of 50% sugar syrup and 1.25-3.5 mL/L of a ...