Proiectul BioPLIP urmărește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru stabilizarea și
îmbunătățirea bioaccesibilității compușilor bioactivi extrași din surse horticole autohtone și deșeuri agroindustriale, în vederea obținerii de alimente funcționale și suplimente
nutriționale sustenabile. Se vor extrage compuși liposolubili din cătină, păducel și
măceșe, precum și compuși hidrosolubili din tescovină de struguri și mere, urmând
încapsularea lor în lipozomi. Cercetările includ caracterizarea fizico-chimică, evaluarea
stabilității și bioaccesibilității (in vitro), cu utilizarea metodelor avansate UV/Vis, HPLC,
DLS, FTIR și TEM. Rezultatele vor sprijini bioeconomia circulară, reducerea deșeurilor și
formarea tinerilor cercetători.
The BioPLIP project aims to develop improving the bioaccessibility of bioactive compounds extracted from local horticultural sources and agro-industrial by-products, targeting the creation of sustainable functional
foods and nutritional supplements. Liposoluble compounds will be obtained from sea
buckthorn, hawthorn, and rosehip, while hydrosoluble compounds will be extracted from
grape pomace and apples, followed by liposomal encapsulation. Research includes
physicochemical characterization, stability, and in vitro bioaccessibility evaluation using
advanced methods such as UV/Vis, HPLC, DLS, FTIR, and TEM. Results will support circular bioeconomy, waste reduction, and the training of young researchers in food
biotechnology.