IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Stabilizarea compușilor bioactivi din surse horticole prin încapsulare lipozomală

Show simple item record

dc.contributor.author POPOVICI, Violina
dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.contributor.author CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author COJOCARI, Alexandrina
dc.contributor.author RADU, Oxana
dc.date.accessioned 2025-12-19T14:17:04Z
dc.date.available 2025-12-19T14:17:04Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation POPOVICI, Violina; Eugenia COVALIOV; Tatiana CAPCANARI; Alexandrina COJOCARI și Oxana RADU. Stabilizarea compușilor bioactivi din surse horticole prin încapsulare lipozomală. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, p. 264-4. ISSN 3008 - 458X. en_US
dc.identifier.issn 3008 - 458X
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/34059
dc.description Lucrare brevetată sau în curs de brevetare /proiect: BioPLIP - proiect de stat pentru tineri cercetători en_US
dc.description.abstract Proiectul BioPLIP urmărește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru stabilizarea și îmbunătățirea bioaccesibilității compușilor bioactivi extrași din surse horticole autohtone și deșeuri agroindustriale, în vederea obținerii de alimente funcționale și suplimente nutriționale sustenabile. Se vor extrage compuși liposolubili din cătină, păducel și măceșe, precum și compuși hidrosolubili din tescovină de struguri și mere, urmând încapsularea lor în lipozomi. Cercetările includ caracterizarea fizico-chimică, evaluarea stabilității și bioaccesibilității (in vitro), cu utilizarea metodelor avansate UV/Vis, HPLC, DLS, FTIR și TEM. Rezultatele vor sprijini bioeconomia circulară, reducerea deșeurilor și formarea tinerilor cercetători. en_US
dc.description.abstract The BioPLIP project aims to develop improving the bioaccessibility of bioactive compounds extracted from local horticultural sources and agro-industrial by-products, targeting the creation of sustainable functional foods and nutritional supplements. Liposoluble compounds will be obtained from sea buckthorn, hawthorn, and rosehip, while hydrosoluble compounds will be extracted from grape pomace and apples, followed by liposomal encapsulation. Research includes physicochemical characterization, stability, and in vitro bioaccessibility evaluation using advanced methods such as UV/Vis, HPLC, DLS, FTIR, and TEM. Results will support circular bioeconomy, waste reduction, and the training of young researchers in food biotechnology. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject BioPLIP en_US
dc.subject alimente funcționale en_US
dc.subject sustainable functional foods en_US
dc.title Stabilizarea compușilor bioactivi din surse horticole prin încapsulare lipozomală en_US
dc.title.alternative Stabilization of plant-derived bioactive compounds by liposomal encapsulation en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account