Experimental research was performed in order to study the physico-chemical composition of sea buckthorn fruits of 8 new varieties R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA. It was found that the varieties tested differ in the content of biologically active substances, organoleptic and physico-chemical characteristics. Thus, the content of biologically active substances, ascorbic acid is within the limits of 26.70-313.10 mg /100g, carotenoids 6,784-23,297 mg / 100g. The varieties tested also differ significantly after the titratable acidity 1.345-4.386%, pH 2.71-3.24, the most sour being the AGG variety. It was found that of the investigated white sea buckthorn varieties the most valuable, with increased content of biologically active substances are L1, C6, R1.
S-au efectuat cercetări experimentale în vederea studiului compoziției fizico-chimice a fructelor de cătină albă de 8 soiuri noi R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA. S-a constatat, că soiurile testate diferă după conținutul de substanțe biologic active, caracterisitcile organoleptice și fizico-chimici. Astfel, conținutul de substanțe biologic active, acid ascorbic este în limitele 26,70-313,10 mg/100g, carotenoide 6,784-23,297 mg/100g. Soiurile testate diferă semnificativ și după aciditatea titrabilă 1,345-4,386 %, pH-ul 2,71-3,24, cel mai acrisor fiind soiul AGG. S-a constatat că din soiurile de cătină albă investigate cele mai valoroase, cu conținut majorat de substanțe biologic active sunt L1, C6, R1.