ILUȘCA, Marina(Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
Scopul lucrării este studierea potențialului spectroscopiei de absorbție în regiunea infraroșu apropiat (NIRS) în estimarea indicatorilor agrofizici și agrochimici ai fertilității solului pe cernoziomurile și solurile ...
ILUȘCA, Marina(Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți, 2017)
Monitoringul fertilității solurilor reprezintă un sistem complex bazat pe parametri şi indici ecopedologici cu acoperire spațială şi temporală, care asigură cadrul informațional necesar pentru elaborarea strategiei şi ...
ILUȘCA, Marina(Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți, 2021)
Soil texture has an important role, both in the formation and long-term preservation of fertility, and in the evolution of degradation processes. The determination of soil texture is classically performed by the sedimentation ...
As the world population and food production demands rise, keeping agricultural soils and landscapes healthy and productive are of paramount importance to sustaining local and global food security and the flow of ecosystem ...
ILUȘCA, Marina(Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2022)
Near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) proved to be a rapid, reliable and cost-effective method for soil analysis, but its prediction accuracy relies on the proper calibration model. In this paper, NIR spectroscopy ...
This book covers the opportunities offered by the Technical University of Moldova to school graduates, national & international students, academic staff, company representatives and many others interested in learning about ...
CIOBANU, Vladimir(Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
Scopul lucrării constă în elaborarea și optimizarea condițiilor tehnologice de fabricare a structurilor de dimensiuni reduse în baza GaN, TiO2 și Ga2O3 cu proprietăți unice și stabilirea direcțiilor aplicative ale acestora ...
Procedeu de fabricare a iaurtului include amestecarea laptelui cu un conținut de grăsime de 2,6% cu lapte praf degresat și cu colorant galben din petale de șofrănel, filtrarea amestecului, omogenizarea la temperatura de ...
BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; SANDU, Iuliana(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2022)
Procesul de îndepărtare a compușilor fenolici și a naftochinonelor din pelicula nucilor aparține industriei alimentare. Pelicula miezului de nucă este tratată cu etanol alimentar, carbonat de sodiu și o enzimă. Extracția ...
Procedeul de obținere a sosurilor funcționale, caracterizat prin aceea că se obține din lapte praf 9,0%; acid acetic 80% - 0,58%; bicarbonat de sodiu 0,06%; praf de ouă 4,8%; zahar tos 1,8%; sare 0,9%; muștar praf 0,37%; ...
Procedeul de obținere a sosului funcțional din fructe de cătină albă, are loc prin prelucrarea primară a fructelor de cătină (sortare, spălare, pasare). Pireul de cătină se trece printr-o sită pentru a înlătura semințele ...
Dispozitivul conţine un disc mobil de acţionare, corpul fix, mecanismul cu elemente de încărcare, cavităţi sferice, iar elementele de încărcare sunt instalate pe perimetrul discului, prin intermediul unor bile cu posibilitatea ...
Procedeul, include prelucrarea termică, deformarea plastică, nitrurarea. Înainte de nitrurare piesele se încălzesc până la temperatura de 490-540°C, cu menţinerea în atmosfera inertă timp de 20-30 min. Procesul de nitrurare ...
BOESTEAN, Olga; NETREBA, Natalia; MACARI, Artur(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2022)
Rezultatul invenției constă în obținerea biscuiților сu utilizare făinii din semințe de struguri și/sau din miezul sâmburilor de caise, fiind o materie primă ieftina în cantități mici, cu proprietăți funcționale, având ...
BANTEA-ZAGAREANU, Valentina; NETREBA, Natalia(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2022)
Rezultatul invenției constă în obținerea produsului cu un conținut ridicat de vitamine, componente biologic active, fosfolipide, macro- și microelemente, cu caracteristici organoleptice ridicate, cu valoare biologică și ...
MONAICO, Eduard; URSAKI, Veaceslav; TIGINYANU, Ion(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2022)
Două rețele de pori au fost produse prin anodizarea suprafeței plachetei semiconductoare acoperite cu o mască care conține găuri: (i) o rețea de pori primari, care se propagă sub mască într-o direcție paralelă cu suprafața ...
Metodă de tratare a inflamației purulente a bazei pieii copitelor la bovine, include tratamentul mecanic și chirurgical al defectului patologic la copită, cu îndepărtarea cornului exfoliat și a țesuturilor necrotice, urmată ...
Metodă de tratament al inflamației purulente necrotice a bazei pieii copitei la vaci, include tratamentul mecanic și chirurgical al defectului patologic al copitelor, cu îndepărtarea cornului exfoliat și ale țesuturilor ...
Procedeul, prevede întreținerea păsărilor pe așternut permanent în care se adaogă, o dată pe săptămână, un aditiv mineral în cantitate de 100 g/m2, totodată aditivul mineral este constituit din argilă, carbonat de calciu, ...
Metoda de profilaxie a dispepsiei imunodeficitare la viței include hrănirea vițeilor nounăscuți cu un amestec ce conține, la 1 L: lapte praf degresat – 100 g, produs apiterapeutic – 1,0...2,0 g, apă la temperatura de 38-400C ...