În alimentaţia publică din Republica Moldova întreprinderile mici şi mijlocii deţin o pondere de 99,4% din totalul de întreprinderi din acest sector şi au un rol deosebit în viaţa economică şi socială a ţării, situându-se pe poziţii importante în sectorul serviciilor. Însă, pe parcursul ultimilor ani ele generează pierderi. Pornind de la aceste premise, cunoaşterea domeniului alimentaţiei publice, interpretarea fenomenelor care stau la baza activităţilor din acest sector şi distingerea proceselor manageriale specifice conturează probleme deosebit de complexe, pentru a căror soluţionare sunt necesare cunoştinţe şi analize ştiinţifice de amploare.
In Moldova's food sector, SMEs have a total share of 99,4%, and have an important role in the economic and social development of the country, while also having an important position in the services sector. However, during the last few years, these companies have a negative cash flow. Given these premises, knowing the food sector, analyzing the phenomena that underlies the given sector, and distinguishing the specific management processes outline complex problems, and in order to solve these specific issues, ample knowledge and scientific analysis is necessary.