IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Valorificarea proteinelor vegetale din produse secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor autohtone

Show simple item record

dc.contributor.author RADU, Oxana
dc.contributor.author CĂPCĂNARI, Tatiana
dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.contributor.author BOIȘTEAN, Alina
dc.date.accessioned 2025-12-22T08:22:33Z
dc.date.available 2025-12-22T08:22:33Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation RADU, Oxana; Tatiana CĂPCĂNARI; Eugenia COVALIOV și Alina BOIȘTEAN. Valorificarea proteinelor vegetale din produse secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor autohtone. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, pp. 266-267-7. ISSN 3008 - 458X. en_US
dc.identifier.issn 3008 - 458X
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/34066
dc.description Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: ProVeg - Proiect de stat pentru tineri cercetători en_US
dc.description.abstract Proiectul ProVeg este axat pe valorificarea produselor secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor prin obținerea de compoziții proteice vegetale cu valoare biologică sporită. În cadrul cercetărilor au fost stabilite metode optime de concentrare a proteinelor, adaptate la materii prime autohtone (șrot de dovleac, floarea-soarelui, migdale etc.). Pe baza compozițiilor proteice analizate au fost elaborate prototipuri alimentare moderne: băuturi fermentate de tip kefir și iaurt vegetal, precum și un sortiment inovator de cașcaval vegan. Produsele obținute diversifică piața alimentară pentru grupurile vulnerabile, reduc dependența de importuri și transformă deșeurile industriale în resurse valoroase, contribuind la bioeconomie, securitatea alimentară și sustenabilitate. en_US
dc.description.abstract The project ProVeg focuses on the valorization of by-products from the oil and fat industry through the development of plant-based protein compositions with enhanced biological value. Within the research, optimal protein concentration methods were established, adapted to local raw materials (oilseed cakes from pumpkin, sunflower, almonds, etc.). Based on analyzed protein compositions, modern food prototypes were developed, including fermented beverages such as plant-based kefir and yogurt, as well as an innovative vegan cheese. The obtained products diversify the food market for vulnerable groups, reduce dependence on imports, and transform industrial waste into valuable resources, contributing to bioeconomy, food security and sustainability. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject industria uleiurilor en_US
dc.subject proteine vegetale en_US
dc.subject by-products en_US
dc.subject oil industry en_US
dc.title Valorificarea proteinelor vegetale din produse secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor autohtone en_US
dc.title.alternative Valorization of vegetable proteins from secondary products of the local fat and oil industry en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account