| dc.contributor.author | RADU, Oxana | |
| dc.contributor.author | CĂPCĂNARI, Tatiana | |
| dc.contributor.author | COVALIOV, Eugenia | |
| dc.contributor.author | BOIȘTEAN, Alina | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-22T08:22:33Z | |
| dc.date.available | 2025-12-22T08:22:33Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | RADU, Oxana; Tatiana CĂPCĂNARI; Eugenia COVALIOV și Alina BOIȘTEAN. Valorificarea proteinelor vegetale din produse secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor autohtone. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, pp. 266-267-7. ISSN 3008 - 458X. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3008 - 458X | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/34066 | |
| dc.description | Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: ProVeg - Proiect de stat pentru tineri cercetători | en_US |
| dc.description.abstract | Proiectul ProVeg este axat pe valorificarea produselor secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor prin obținerea de compoziții proteice vegetale cu valoare biologică sporită. În cadrul cercetărilor au fost stabilite metode optime de concentrare a proteinelor, adaptate la materii prime autohtone (șrot de dovleac, floarea-soarelui, migdale etc.). Pe baza compozițiilor proteice analizate au fost elaborate prototipuri alimentare moderne: băuturi fermentate de tip kefir și iaurt vegetal, precum și un sortiment inovator de cașcaval vegan. Produsele obținute diversifică piața alimentară pentru grupurile vulnerabile, reduc dependența de importuri și transformă deșeurile industriale în resurse valoroase, contribuind la bioeconomie, securitatea alimentară și sustenabilitate. | en_US |
| dc.description.abstract | The project ProVeg focuses on the valorization of by-products from the oil and fat industry through the development of plant-based protein compositions with enhanced biological value. Within the research, optimal protein concentration methods were established, adapted to local raw materials (oilseed cakes from pumpkin, sunflower, almonds, etc.). Based on analyzed protein compositions, modern food prototypes were developed, including fermented beverages such as plant-based kefir and yogurt, as well as an innovative vegan cheese. The obtained products diversify the food market for vulnerable groups, reduce dependence on imports, and transform industrial waste into valuable resources, contributing to bioeconomy, food security and sustainability. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | invenţii | en_US |
| dc.subject | inventions | en_US |
| dc.subject | industria uleiurilor | en_US |
| dc.subject | proteine vegetale | en_US |
| dc.subject | by-products | en_US |
| dc.subject | oil industry | en_US |
| dc.title | Valorificarea proteinelor vegetale din produse secundare ale industriei uleiurilor și grăsimilor autohtone | en_US |
| dc.title.alternative | Valorization of vegetable proteins from secondary products of the local fat and oil industry | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: