În lucrarea respectivă are loc descrierea procesului de efectuarea, într-un mod experimental, a cercetării utilizării substanțelor biologic active în producerea unei cantități reduse de vin spumant, prin metoda fermentării în vase de presiune în incinta Microfinificației din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Înterpretarea rezultatelor experimentului vor avea lor pe bază comparativă a unei probe produse în mod ordinar și a celor cu administrare de levuri liofilizate, prealabit pregătite pentru procesul de plasmoliză în vederea obținerii substanțelor bilogic active cu scopul de a îmbunătăți caracteristicile organoleptice a probei respective de vin spumant. Scopul lucrării: analiza și perfecționarea prin intermediul unei cercetări experimentale a producerii vinului spumant prin administrarea substanșelor biologic aticve, în vederea îmbunătățirii calităților organoleptice ale probei de produs finit, efectuarea concluziilor de pe baza.
That work describes the experimental process of researching the use of biologically active substances in the production of a small quantity of sparkling wine, using the method of fermentation in pressure vessels within the Microvinification facility of the Technical University of Moldova. The interpretation of the experimental results will be carried out through a comparative analysis between a traditionally produced sample and those with the addition of lyophilized yeasts, previously prepared for the plasmolysis process in order to obtain biologically active substances aimed at improving the organoleptic characteristics of the respective sparkling wine sample. Research Aim: to analyze and improve, through experimental research, the production of sparkling wine by administering biologically active substances, with the aim of enhancing the organoleptic qualities of the final product sample, drawing conclusions based on the experiment, and proposing practical recommendations for refining the respective strategy