Articole ştiinţifice: Recent submissions

  • SUDACEVSCHI, Viorica; MUNTEANU, Silvia; ABABII, Victor; CĂRBUNE, Viorel; BOROZAN, Olesea; LUNGU, Iulian (Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), 2024)
    This study focuses on the application of living cell functions and communication models to design reconfigurable control systems that leverage parallel and concurrent data processing. To achieve this, the paper proposes ...
  • OLEINIUC, Maria; DODU, Aliona (Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, 2022)
    In a world full of finite resources, products and their producers must adapt and embrace sustainable practices that benefit consumers and the planet. Product design and packaging offer tremendous opportunities to move from ...
  • MIHAILOV, Irina; GROZDEVA, Svetlana; RUSU, Ludmila; PANUȚA, Oxana; BARCARU, Natalia; RUDOI, Oxana; BALAN, Valerian (Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, 2024)
    In the paper presents a report based on analytical testing of thuja plants by methods specific to the microbiological and morphobiometric field with the aim of detecting the organisms that caused drying to these. As a ...
  • SÎRBU, Rodica; CUJBĂ, Vadim (Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, 2024)
    In this article are presented usage options of free and free spatial data and software. These informational resources are of particular importance for the study and analysis of current phenomena but also for the development ...
  • SUHODOL, Natalia; DONCA, Cristina (Universitatea de Stat din Comrat, 2024)
    The European cornelian cherry (Cornus mas) is part of the Cornaceae family. Cornus Mas cherry fruits contain a large amount of biologically active compounds, such as vitamin C, pectins and natural pigments. Cornelian cherry ...
  • POPOVICI, Violina (Universitatea de Stat din Comrat, 2024)
    The oxidation of lipids in food is a complex process that is influenced by various factors such as: the chemical structure of the food; physical condition; the quantity and quality of substances with an antioxidant capacity ...
  • EREMIA, Nicolae; COȘELEVA, Olga; MACAEV, Fliur (Universitatea de Stat din Comrat, 2024)
    Nowadays, considerable attention is dedicated to the search for new biostimulants intended to accelerate the growth of bee families during spring period and increase their productivity. The aim of our research was to study ...
  • ENACHI, Olesea (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Prezintă interes modul de constituire structurală şi compoziţională a scrânciobelului, realizat dintr-un ansamblu de elemente liniare repetitive, tehnicile de reproducere a acestuia, soluţionarea cromatică, caracteristicile ...
  • CAZAC, Viorica; CÎRJA, Jana (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Analiza materialelor tradiţionale utilizate în sec al XIX-lea, pentru costumul purtat în perioada rece a anului denotă frecvenţa utilizării textilelor din cânepă pentru cămășile tradiţionale de sărbătoare şi pentru fiecare zi.
  • Viorica CAZAC (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Lucrarea prezintă rezultatele studiilor întreprinse în teren, analiza materialelor fotografice, a reflecţiilor şi informaţiilor prezentate de informatoarele din ţară.
  • STURZA, Rodica; PINTEA, Adela; POPOVICI, Violina (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Obiectivul cercetării a fost de a proteja compușii biologic activi extrași din tescovină de struguri roșii prin încapsularea acestora în lipozomi. Pigmenții naturali încapsulați pot fi utilizați pentru în produse de ...
  • STAFIE, Artur (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Sticla devine un element decorativ de prestigiu în amenajări și decorațiuni interioare, oferind spațiilor mici o senzație de aerisire și mărire vizuală. Este apreciată pentru versatilitatea sa, fiind prezentă în numeroase ...
  • SERGHEEVA, Elena; NETREBA, Natalia (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    În acest studiu a fost elaborat un produs de cofetărie spumos – marshmallow pe bază de sirop de topinambur, îmbogățit cu făină de dovleac în proporții de 10, 15, 20, 25 și 30% din masa materiei prime, și au fost investigate ...
  • SANDU, Iuliana (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Colorantul natural brun, obținut prin prelucrarea blândă a miezului nucilor Juglans regia L. contribuie la rezolvarea problemei utilizării deșeurilor agroalimentare cu obținerea substanțelor biologic active. Raționamentul ...
  • ROȘCA, Patricia (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Procesul de înlocuire a materialelor tradiționale din designul interior cu cele moderne poate implica o varietate de aspecte, inclusiv materialele în sine, tehnologiile integrate și abordările conceptuale. În acest proces ...
  • COVACI, Ecaterina; VLADEI, Natalia (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Scopul cercetării a constat în aplicarea metodelor și tehnicilor microbiologice pentru observarea, izolarea și identificarea microorganismelor existente în produsele examinate în scopul stabilirii prezenței sau absenței ...
  • SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Scopul publicaţiei - evaluarea costului și accesibilității coșului alimentar în Republica Moldova.
  • SIMINIUC, Rodica; TURCANU, Dinu (Longdom Publishing, 2022)
    The aim of the research is to assess the level of assistance for people with gluten-related disorders in the Republic of Moldova (RM). The assessment of the level of assistance of persons with CD in the Republic of Moldova ...
  • COVALIOV, Eugenia; SIMINIUC, Rodica; POPOVICI, Violina (ISRES Publishing, 2022)
    Nutella is the best-selling chocolate and hazelnut spread in the world. It is known that the main ingredients of Nutella are sugar (55%) palm oil (23%), hazelnuts (14%), cocoa solids and skimmed milk (8%). Currently, ...
  • SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu (Scientific Research Publishing Inc., 2020)
    As a consequence of the production of high-yielding cereal varieties per hectare and the considerable increase in gluten consumption, today, consequently, we face a rising epidemic of disorders related to gluten consumption: ...

Search DSpace


Browse

My Account