IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza exploratorie a securității alimentare în Republica Moldova în baza metricilor de calitate nutrițională și durabilă a produselor alimentare

Show simple item record

dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.date.accessioned 2024-05-28T12:30:24Z
dc.date.available 2024-05-28T12:30:24Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation SIMINIUC, Rodica. Analiza exploratorie a securității alimentare în Republica Moldova în baza metricilor de calitate nutrițională și durabilă a produselor alimentare. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine: mater. Conf. Intern., 9-10 februarie 2023. Iași-Chişinău- Lvov, 2023, pp. 223-224. ISSN 2558 – 894X. en_US
dc.identifier.issn 2558 – 894X
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27243
dc.description.abstract Una dintre direcțiile importante de asigurare a securității alimentare este dezvoltarea nutriției durabile, ceea ce, presupune satisfacerea necesităților nutriționale ale fiecărui individ, dar cu grija față de mediu. Aceasta implică adoptarea de noi modele, care să încurajeze sistemele agroalimentare să acorde mai multă atenție calității nutriționale a alimentelor, astfel ca acestea să fie sigure, accesibile pentru toți, în mod durabil și inclusiv și, totodată, justificate științific, aplicabile, obiective și transparente, care ar putea să reducă o serie dintre obiectivele concurente securității alimentare și anume: Pentru studiile de durabilitate se impune trecerea de la analize izolate la analize mai holistice, inclusiv pentru a identifica compromisuri și sinergii între dimensiunile sustenabilității nutriție-sănătate-mediu. Formularea și argumentarea științifică a unui cadru procedural de evaluare a calității nutriționale durabile a produselor alimentare comercializate pe piața Republicii Moldova ar putea contribui la optimizarea practicilor de management a sistemelor agroalimentare, precum și clasificarea alimentelor în grupuri de sustenabilitate. Ar putea contribui, de asemenea, la formularea politicilor nutriționale, la îmbunătățirea sistemelor de etichetare, inclusiv a etichetării frontale și, astfel, să ajute consumatorii să facă alegeri informate cu referire la alimentele sănătoase. Toate acestea, în ansamblu, ar contribui la includerea dietelor sănătoase într-un loc mai proeminent în agenda globală de reutilizare a sprijinului alimentar și agricol pentru a realiza obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ODD 2 (Eradicarea foamei) și ar generează impact în favoarea ODD 3 (Bună sănătate și bunăstare), ODD 10 (Inegalități reduse), ODD 12 (Consum și producție responsabilă) și ODD 13 (Acțiune pentru climă). en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Academia de Științe a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferința – "Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine" dedicată Zilei internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei, Iași-Chişinău- Lvov, Moldova, 9-10 februarie 2023.;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject securitate alimentară en_US
dc.subject nutriție durabilă en_US
dc.subject metrici de calitate nutrițională en_US
dc.title Analiza exploratorie a securității alimentare în Republica Moldova în baza metricilor de calitate nutrițională și durabilă a produselor alimentare en_US
dc.title.alternative Exploratory analysis of food security in the Republic of Moldova based on metrics of nutritional and sustainable food quality en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account