IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Compuși antioxidanți din structura uleiurilor cu caracter pro-oxidant

Show simple item record

dc.contributor.author BANTEA-ZAGAREANU, Valentina
dc.date.accessioned 2024-05-28T12:10:18Z
dc.date.available 2024-05-28T12:10:18Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation BANTEA-ZAGAREANU, Valentina. Compuși antioxidanți din structura uleiurilor cu caracter pro-oxidant. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine: mater. Conf. Intern., 9-10 februarie 2023. Iași-Chişinău- Lvov, 2023, pp. 177-178. ISSN 2558 – 894X. en_US
dc.identifier.issn 2558 – 894X
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27240
dc.description.abstract Problemele de calitate, puritate și termenul de valabilitate al uleiurilor pot influența decizia de cumpărare a consumatorului. Principalul motiv pentru deteriorarea calității uleiului este oxidarea reziduurilor acide polinesaturate sub influența diverșilor factori, în timpul cărora se formează produse nedorite: conjugați de dienă, peroxizi lipidici și malondialdehidă. Profunzimea și intensitatea proceselor de oxidare depind de compoziția chimică a uleiului, de natura substanțelor adăugate pentru stabilitatea oxidativă a uleiului la depozitarea acestuia, umiditate, prezența microorganismelor, activitatea enzimelor, tipul de ambalare a uleiurilor vegetale și multe altele. Reducerea ratei de oxidare a lipidelor este o direcție promițătoare pentru obținerea de produse alimentare de înaltă calitate unde se aplică metode combinate, inclusiv utilizarea unor substanțe biologic active cu proprietăți antioxidante (β-caroten, clorofilă, tocoferoli, vitamina C și E). Obiectul principal de studiu a fost uleiul nerafinat din semințe de floarea soarelui, dovleac, in și fructe de arahide, obținut prin presare la rece. Rezistența lipidelor din uleiurile vegetale la degradarea oxidativă s-a apreciat după caracteristicile fizico-chimice în timpul depozitării. S-a constatat că tendința de oxidare este influențată de condițiile de depozitare, de temperaturi mai ridicate și de prezența luminii. Cea mai mare rată a proceselor oxidative, de 7 ori, a fost înregistrată în uleiul de in. Uleiul din semințe de in și fructe de arahide conține puțini antioxidanți, astfel când intră în contact cu oxigenul, se oxidează rapid și se polimerizează sub influența luminii solare. Creșterea valorilor de aciditate urmărită în uleiul de in se poate explica prin prezența unui procent mai mare de trigliceride, care pot elibera acizi grași liberi în timpul procesului de extracție și, prin urmare, pot crește aciditatea uleiului. Uleiul de floarea soarelui conține antioxidant natural, α-tocoferol, însă cantitatea de 145...500 mg/kg nu poate împiedica procesul de degradare oxidativă a lipidelor. S-a demonstrat că valoarea peroxidului a ajuns de la 4.8 la 27.3 mmolO2/kg ulei. În uleiul din semințe de dovleac, procesul oxidativ este mai stabil decât în alte uleiuri studiate. Din date rezultă că prezența compușilor cu caracter pro-oxidant, β-caroten, tocoferoli și flavonoizi, încetinește oxidarea acizilor grași ai uleiului, de 1,7 ori. Însă componentele antioxidante prezente în uleiul din semințe de dovleac se deteriorează în timp, iar cantitatea de produse de oxidare crește odată cu durata de păstrare. În rezultat uleiul din semințe de dovleac are cel mai lung termen de valabilitate și este cel mai bogat în nutrienți. Pentru a evita degradarea uleiurile trebuie depozitate în ambalaje protejate cu UV, tratate cu dioxid de sulf, în vid sau în atmosferă de dioxid de carbon sau azot. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Academia de Științe a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferința – "Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine" dedicată Zilei internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei, Iași-Chişinău- Lvov, Moldova, 9-10 februarie 2023.;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject caracter pro-oxidant en_US
dc.subject uleiuri en_US
dc.subject compuși antioxidanți en_US
dc.title Compuși antioxidanți din structura uleiurilor cu caracter pro-oxidant en_US
dc.title.alternative Antioxidant compounds from the structure of oils with a pro-oxidant character en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account