IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Identificarea bacteriilor din genul Salmonella spp. în produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică

Show simple item record

dc.contributor.author JUNCU, Olga
dc.contributor.author STARCIUC, Nicolae
dc.contributor.author OSADCI, Natalia
dc.contributor.author ANTOHII, Tatiana
dc.date.accessioned 2024-05-22T08:34:42Z
dc.date.available 2024-05-22T08:34:42Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation JUNCU, Olga et al. Identificarea bacteriilor din genul Salmonella spp. în produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică. In: One Health & Risk Management, 2021. vol. 2, nr. 2, pp. 102-107. ISSN 2587-3458. e-ISSN 2587-3466. en_US
dc.identifier.issn 2587-3458
dc.identifier.issn 2587-3466
dc.identifier.uri https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.2.13
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27178
dc.description.abstract Poultry meat and eggs represent a risk of contamination with zoonotic bacterial agents. This requires permanent laboratory monitoring throughout the production chain segment. The research material consisted of samples retrieved from poultry carcasses and eggs for current consumption. There were examined 80 samples of eggs and 110 samples of poultry carcasses. S. Gallinarum, S. Enteritidis and S. Infantins serotypes were isolated in 12.7% of samples out of 110 examined carcasses, whereas S. Gallinarum, S. Dublin și S. Typhimurium serotypes were detected in 6.25% of 80 egg samples. Conclusions. Bacteriological research on poultry carcasses and eggs showed the presence of pathogenic serotypes of Salmonella spp., which is a major risk to public health. en_US
dc.description.abstract Carnea şi ouăle de pasăre prezintă un risc crescut de contaminare cu agenți bacterieni zoonotici. În acest context, este necesară monitorizarea de laborator permanentă, pe întregul lanț de producție. Materialul de cercetare a fost constituit din probe de la carcasele de pasăre și ouă de consum curent. Au fost examinate 80 probe de ouă și 110 probe de la carcasele de pasăre. Din 110 probe de carcase examinate, la 12,7% au fost izolate serotipurile S. Gallinarum, S. Enteritidis și S. Infantins, iar din 80 de probe de ouă, la 6,25% au fost isolate serotipurile S. Gallinarum, S. Dublin și S. Typhimurium. Cercetările bacteriologice asupra carcaselor de pasăre și ale ouălor au demonstrate prezența erotipurilor patogene de Salmonella spp., cu risc major pentru sănătatea publică. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Moldovan Association for Biosafety and Biosecurity en_US
dc.relation.ispartofseries One Health & Risk Management;2021. vol. 2, nr. 2
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Salmonella spp. en_US
dc.subject poultry meat en_US
dc.subject eggs en_US
dc.subject păsări en_US
dc.subject carne de pasăre en_US
dc.subject ouă en_US
dc.title Identificarea bacteriilor din genul Salmonella spp. în produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică en_US
dc.title.alternative Identification of Salmonella spp. strains in poultry products and their impact on public health en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account