IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Efectul reducerii cantității de sare asupra calității produselor de panificație

Show simple item record

dc.contributor.author SUHODOL, Natalia
dc.contributor.author DESEATNICOVA, Olga
dc.contributor.author REȘITCA, Vladislav
dc.contributor.author CHIRSANOVA, Aurica
dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.date.accessioned 2024-05-16T09:40:18Z
dc.date.available 2024-05-16T09:40:18Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation SUHODOL, Natalia et al. Efectul reducerii cantității de sare asupra calității produselor de panificație. In: Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației = Prospects and problems of research and education integration into the european area, 3 iunie 2022, Cahul, Cahul, 2022, vol. 9, p. 1, pp. 391-397. ISSN 2587-3563. e-ISSN 2587-3571. en_US
dc.identifier.issn 2587-3563
dc.identifier.issn 2587-3571
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27106
dc.description.abstract Consumul de sare în rândul adulților din Republica Moldova depășește de două ori norma maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de 5 g pe zi. Peste jumătate din populație consumă sare cu un conținut de iod de 15 mg/kg sau mai mult, pe când 23% din aceștia consumă sare neiodată. Nivelul de conștientizare, atitudinile și comportamentele privind consumul de sare și importanța acesteia relevă necesitatea unor campanii mai intensive de conștientizare și promovare a sănătății pentru a îmbunătăți preluarea strategiilor preventive având ca scop reducerea consumului de sare și creșterea consumului de potasiu și iod. Elaborarea tehnologiei de preparare a unui produs de panificație aclorid cu valoare nutritivă crescută, destinat pentru alimentația dietetică s-ar încadra în Strategia Națională de Prevenire și Control al Bolilor Netransmisibile. en_US
dc.description.abstract The consumption of salt among adults in the Republic of Moldova exceeds twice the maximum norm recommended by the World Health Organization of 5 g per day. More than half of the population consumes salt with an iodine content of 15 mg / kg or more, while 23% of them consume salt non iodized. The level of awareness, attitudes and behaviors regarding salt consumption and its importance reveal the need for more intensive health awareness and promotion campaigns to improve the adoption of preventive strategies aimed at reducing salt consumption and increasing potassium and iodine consumption. The development of the technology for the preparation of an achloride bakery product with high nutritional value, intended for dietary nutrition would be part of the National Strategy for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa "Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației = Prospects and problems of research and education integration into the european area";3 iunie 2022, Cahul
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject produse acloride en_US
dc.subject produse de panificație en_US
dc.subject borș acru en_US
dc.subject chefir en_US
dc.subject zer en_US
dc.subject sare en_US
dc.subject achloride bakery products en_US
dc.subject bakery products en_US
dc.subject sour borsch en_US
dc.subject kefir en_US
dc.subject whey en_US
dc.subject salt en_US
dc.title Efectul reducerii cantității de sare asupra calității produselor de panificație en_US
dc.title.alternative The effect of reducing the quantity of salts on quality bakery products en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account