IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersicilor

Show simple item record

dc.contributor.author VIŞANU, Vitali
dc.contributor.author ȚISLINSCAIA, Natalia
dc.contributor.author DODON, Adelina
dc.contributor.author BALAN, Mihail
dc.contributor.author MELENCIUC, Mihail
dc.date.accessioned 2024-05-15T10:42:38Z
dc.date.available 2024-05-15T10:42:38Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation VIŞANU, Vitali et al. Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersicilor. In: Akademos. Revistă de ştiinţă, inovare, cultură şi artă, 2022. nr. 2, pp. 37-44. ISSN 2673-9976. en_US
dc.identifier.issn 2673-9976
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52673/18570461.22.2-65.01
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27093
dc.description.abstract The aim of this work is to determine the optimal technical parameters such as temperature, air speed and slice thickness when drying by the forced convection method and magnetron intensity for the method of applying microwaves in the process of dehydration of vegetable products. As a result of the research, the optimal technical parameters for drying by convection and by applying microwaves were determined. As raw material for the research, the peach was used, a valuable but perishable fruit, with an untapped potential in the Republic of Moldova and which, in the dehydrated version, could align among the strategic products on the national market and for export. A comparative research was carried out on the dehydration of peaches by two methods: the forced convection method and the application of microwaves. In the study process, the optimal drying parameters were determined, depending on the external appearance and energy consumption: product slice thickness (3-4 mm), air temperature for convection (50-70 °C), air speed (2-2.5 m/s) and magnetron power (180-270 W) for microwaves. It has been shown that the eficiency of using microwaves is 5 times higher than when drying by the convection method. en_US
dc.description.abstract Scopul lucrarii este determinarea parametrilor tehnici optimi, şi anume temperatura, viteza aerului şi grosimea rondelei la uscarea prin metoda convecţiei forţate, precum şi a intensitaţii magnetronului pentru metoda aplicarii microundelor în procesul deshidratarii produselor vegetale. În urma cercetarilor au fost determinaţi parametrii tehnici optimi la uscarea prin convecţie şi prin aplicarea microundelor. Ca materie prima pentru cercetare s-a folosit piersica, un fruct valoros dar perisabil, cu un potenţial nevalorificat în Republica Moldova şi care, în varianta deshidratata, s-ar putea alinia produselor strategice pe piaţa naţionala şi pentru export. S-a efectuat o cercetare comparativa a deshidratarii piersicilor prin doua metode: cea a convecţiei forţate şi cea prin aplicarea microundelor. În procesul de studiu s-au determinat parametrii optimi de uscare, în funcţie de aspectul exterior şi consumul de energie: grosimea rondelei de produs (3-4 mm), temperatura aerului pentru convecţie (50-70 °C), viteza aerului (2-2,5 m/s) şi puterea magnetronului (180-270 W) pentru microunde. S-a demonstrat ca eficienţa utilizarii microundelor este de 5 ori mai mare, decât la uscarea prin metoda convecţiei. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Academia de Ştiinţe a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Akademos. Revistă de ştiinţă, inovare, cultură şi artă;2022. nr. 2
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject drying by convection en_US
dc.subject peach drying en_US
dc.subject uscarea prin convecție en_US
dc.subject uscarea cu aplicarea microundelor en_US
dc.subject uscarea piersicilor en_US
dc.title Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersicilor en_US
dc.title.alternative Determining the optimal technical parameters for drying by convection and with the application of microwaves in the peach dehydration process en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account