IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Evaluarea comparativă a calitații grâului Spelta și a produselor rezultate la măcinare

Show simple item record

dc.contributor.author BUCARCIUC, Dorina
dc.contributor.author BANTEA-ZAGAREANU, Valentina
dc.date.accessioned 2022-10-19T09:47:01Z
dc.date.available 2022-10-19T09:47:01Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation BUCARCIUC, Dorina, BANTEA-ZAGAREANU, Valentina. Evaluarea comparativă a calitații grâului Spelta și a produselor rezultate la măcinare. In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice: conf. şt.-pract. naţ. 17 decembrie 2020, Cahul, 2021, pp. 155-156. ISBN 978-9975-88-074-9. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-88-074-9
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21561
dc.description.abstract Actualmente, se pune accent tot mai des pe consumul de produse naturale, bogate în substanțe nutritive şi crescute fără utilizarea de pesticide, în condiții ecologice. Drept exemplu este grâul Spelta care are toți aminoacizii de care organismul uman are nevoie, iar în făina integrală din Spelta se păstrează toate componentele vitale: fibre alimentare, vitamine, minerale, grăsimi vegetale, în comparație cu grâul comun care în timpul măcerarii, pierde o cantitate imensă de nutrienţi. Scopul acestui studiu prezintă analiza comparativă a grâului comun, a grâului din specia Triticum Spelta și a fracțiilor rezultate la măcinarea acestor două produse. Pentru determinarea indicilor de calitate s-a utilizat analizatorul Multi Check. În baza analizei boabelor grâului Spelta se remarcă un conținut de proteine mai mare cu 1,3 %, decât în grâul comun, prin urmare acestea pot fi mai apreciate din punct de vedere calitativ. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea. de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject grâu Spelta en_US
dc.subject făină de grâu en_US
dc.subject gluten en_US
dc.title Evaluarea comparativă a calitații grâului Spelta și a produselor rezultate la măcinare en_US
dc.title.alternative Comparative assessment of the quality of Spelta wheat and grinding products en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account