dc.contributor.author | GHENDOV-MOȘANU, Aliona | |
dc.date.accessioned | 2022-10-19T09:09:13Z | |
dc.date.available | 2022-10-19T09:09:13Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | GHENDOV-MOȘANU, Aliona. Influența mediului de extracție asupra randamentului compușilor biologic activi din tescovina de struguri. In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice: conf. şt.-pract. naţ. 17 decembrie 2020, Cahul, 2021, pp. 144-146. ISBN 978-9975-88-074-9. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-88-074-9 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/21558 | |
dc.description.abstract | Extracția compușilor biologic activi (CBA) de origine vegetală prezintă un proces complex, fiind influențat de condițiile de extracție: hidromodulul, compoziția solventului, temperatura și durata procesului. Scopul cercetărilor a fost studierea influenței mediului de extracție asupra randamentului CBA (conținutului total de polifenoli, de flavonoide, de antociani și de taninuri) în tescovina de struguri. S-a determinat hidromodulul optim pentru extracția complexului hidrosolubil din tescovina de struguri. Au fost aplicate modelele matematice empirice lui Peleg, Page și modelul de putere pentru optimizarea procesului de extracție. S-a demonstrat că eficiența extracției direct depinde de natura compușilor polifenolici prezenți în tescovina de struguri. S-a demonstrat că soluțiile hidroalcoolice sunt mai eficiente decât solvenți organici în formă pură pentru extracția compușilor fenolici. S-a constatat că temperatura are o influență mai importantă asupra randamentului de CBA decât concentrația etanolului în solvent. S-a aplicat analiza informațională privind influența concentrației soluției etanolice și temperaturii asupra conținutului de CBA și activității antioxidante. S-a constatat că există o relație directă între proprietățile antioxidante și conținutul de CBA în tescovina de struguri. | en_US |
dc.description.abstract | The extraction of biologically active compounds (BAC) of plant origin is a complex process, being influenced by the extraction conditions: hydromodule, solvent composition, temperature and duration of the process. The aim of the research was to study the influence of the extraction medium on the yield of BAC (total content of polyphenols, flavonoids, anthocyanins and tannins) in grape marc. The optimal hydromodule for the extraction of the water-soluble complex from grape marc was determined. The empirical mathematical models of Peleg, Page and the power model were applied to optimize the extraction process. It has been shown that the efficiency of direct extraction depends on the nature of the polyphenolic compounds present in grape marc. Hydroalcoholic solutions have been shown to be more effective than pure organic solvents for the extraction of phenolic compounds. It was found that temperature has a more important influence on the yield of BAC than the concentration of ethanol in the solvent. Informational analysis was applied to determine the influence of ethanolic solution concentration and extraction temperature on BAC content and antioxidant activity. It was found that there is a direct relationship between antioxidant properties and BAC content in grape marc. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea. de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | tescovină de struguri | en_US |
dc.subject | substanțe biologic active | en_US |
dc.subject | extracția compușilor biologic activi | en_US |
dc.subject | grape marc | en_US |
dc.subject | biologically active compounds extractions | en_US |
dc.title | Influența mediului de extracție asupra randamentului compușilor biologic activi din tescovina de struguri | en_US |
dc.title.alternative | The influence of the extraction medium on the yield of biologically active compounds from grape marc | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: