IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

O metodă nouă de procesare: uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri

Show simple item record

dc.contributor.author BALAN, Mihail
dc.contributor.author ȚISLINSCAIA, Natalia
dc.contributor.author DODON, Adelina
dc.contributor.author VIȘANU, Vitali
dc.contributor.author MELENCIUC, Mihail
dc.contributor.author GÎDEI, Igor
dc.contributor.author PATRAȘ, Antoanela
dc.date.accessioned 2022-01-29T14:51:52Z
dc.date.available 2022-01-29T14:51:52Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation BALAN, Mihail, ȚISLINSCAIA, Natalia, DODON, Adelina et al. O metodă nouă de procesare: uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2021, N. 3(62), pp. 19-24. ISSN 1857-0461. en_US
dc.identifier.issn 1857-0461
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52673/18570461.21.3-62.02
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/18979
dc.description.abstract Semințele de struguri reprezintă materia primă din care ulterior este extras uleiul vegetal. Una dintre problemele stringente ale proceselor de uscare a produselor vegetale umede constituie durata mare de tratare termică a lor, care duce la creșterea consumului de energie și micșorarea indicilor de calitate. Problema dată se acutizează în cazul uscării semințelor, care sunt bogate în acizi grași, receptivi la procesele de oxidare. Pentru semințe, inclusiv de struguri, este benefică uscarea în strat suspendat cu aplicarea microundelor. Aplicarea curenților cu frecvență supra înaltă intensifică esențial procesul de uscare, asigurând o calitate superioară semințelor. Această metodă permite selectarea automată a semințelor deja uscate din masa totală de semințe și înlăturarea lor din zona de prelucrare termică, reducând la maximum durata de tratare termică și a condițiilor favorabile de oxidare a acizilor grași. en_US
dc.description.abstract Grape seeds are the raw material from which vegetable oil is subsequently extracted. One of the pressing problems of the drying processes of wet vegetable products is the long duration of their thermal processing, which leads to increased energy consumption and decreased quality indices. This problem is exacerbated by the drying of seeds, which are rich in fatty acids and receptive to oxidation processes. For seeds, including grape seeds, it is beneficial to dry in a suspended layer with the application of microwaves. The application of currents with super high frequency essentially intensifies the drying process, ensuring a much higher quality of seeds. This method allows the automatic selection of already dried particles from the total seed mass and their removal from the heat treatment area, thus ensuring a maximum reduction in the heat treatment time, and therefore in the favorable conditions for oxidation of fatty acids. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Academia de Ştiinţe a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject grape seeds en_US
dc.subject drying en_US
dc.subject drying installations en_US
dc.subject semințe de struguri en_US
dc.subject uscare en_US
dc.subject instalații de uscare en_US
dc.title O metodă nouă de procesare: uscarea în strat suspendat a semințelor de struguri en_US
dc.title.alternative A new processing method: dryi ng in a suspended layer of grape seeds en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account