Elaborarea şi cercetarea produselor alimentare aglutenice este actuală în condiţiile creşterii rapide a numărului de celiaci în lume. Scopul acestui studiu a fost stabilirea termenului limită de păstrare a patru varietăţi de biscuiţi aglutenici elaborate. În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetării indicilor organoleptici, fizico-chimici şi microbiologici de calitate a biscuiţilor aglutenici şi a modificării acestora în timpul păstrării în condiţii standardizate. Datele experimentale obţinute au demonstrat că termenul limită de păstrare al probelor cercetate a fost cuprins între 12-16 zile şi este condiţionat de tipul şi compoziţia materiilor prime utilizate şi umiditatea biscuiţilor. Rezultatele obţinute au valoare aplicativă şi sunt necesare pentru elaborări de acte normative şi etichetarea produselor noi aglutenice.
Developing and researching the gluten-free food is an issue of the day in conditions when the number of celiatic persons is increasing rapidly in the world. The purpose of this study was to determine the shelflife for four newly developed varieties of gluten-free cookes This paper presents the results of the research of organoleptic, physico-chemical and microbiological quality indexes of gluten-free cookes and how they change while storing cookes in standard conditions. The obtained experimental data have demonstrated that the shelf life of investigated samples ranged from 12-16 days and was conditioned by the type and composition of used raw material and the cookes. The obtained results have applicable value and are necessary for developing the normative documents and labeling the newly developed gluten-free products.