IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Influenţa utilizării preparatelor enzimatice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor din soiuri autohtone

Show simple item record

dc.contributor.author MUSTEAŢĂ, Gr.
dc.contributor.author FURTUNA, N.
dc.contributor.author MARKOVSKIY, M.
dc.date.accessioned 2020-10-04T16:13:36Z
dc.date.available 2020-10-04T16:13:36Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation MUSTEAŢĂ, Gr., FURTUNA, N., MARKOVSKIY, M. Influenţa utilizării preparatelor enzimatice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor din soiuri autohtone. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: materialele Simp. Şt. Intern. „Horticultura modernă - realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2015, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015, vol. 42(2), pp. 225-231. ISBN 978-9975-64-273-6. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-273-6
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/10372
dc.description Sursa: Simpozion Şt. Intern. - „Horticultura modernă - realizări şi perspective”, Vol. 42(2), Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2015.→ https://ibn.idsi.md/ro/collection_view/187 en_US
dc.description.abstract Cercetarea noilor axe de diversificare ale produselor din struguri de selecţie autohtonă reprezintă o sarcină actuală pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova în vederea obţinerii unui nou sortiment de vinuri specific şi tipic ţării noastre. Scopul cercetărilor a fost studierea utilizării enzimelor cu activitate pectolitică asupra eliberării substanţelor de aromă din struguri. În urma determinărilor fizico-chimice, senzoriale și gaz-cromatografice ale vinurilor rezultate din soiurile de struguri de selecţie autohtonă Startovîi, Viorica şi Muscat de Ialoveni a fost determinată influenţa utilizării preparatelor enzimatice pectolitice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor corespunzătoare. Prin asocierea macerării cu tratamentul enzimatic s-au obţinut vinuri cu complexul aromatic mai bogat, valorile compuşilor terpenici crescînd cu 8-40 %, în dependenţă de soi. Studiul a demonstrat că utilizarea de preparate enzimatice conduce la creşteri importante a terpenelor în vin, ele sînt mai bogate în esteri, au valori foarte mici ale conţinutului de acetaldehidă şi substanţe fenolice. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject vinuri en_US
dc.subject enzime en_US
dc.subject aromă en_US
dc.subject struguri en_US
dc.subject soiuri autohtone en_US
dc.title Influenţa utilizării preparatelor enzimatice asupra compoziţiei aromatice a vinurilor din soiuri autohtone en_US
dc.title.alternative Influence of enzymatic treatment on the aromatic composition of wines from local grape varieties en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account