IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Conceptul Activităţii apei în produsele din fructe şi legume cu umiditate maximă

Show simple item record

dc.contributor.author SANDULACHI, Elizaveta
dc.date.accessioned 2020-10-01T08:28:41Z
dc.date.available 2020-10-01T08:28:41Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation SANDULACHI, Elizaveta. Conceptul Activităţii apei în produsele din fructe şi legume cu umiditate maximă. In: Intellectus. 2012, nr. 3, pp. 103-109. ISSN 1810-7079. en_US
dc.identifier.issn 1810-7079
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/10248
dc.description.abstract Acest studiu include metodologia de obţinere a produselor calitative din fructe și legume cu umiditate maximă, o valoare nutritivă înaltă, sigure pentru consum. Este abordată o nouă tehnologie de conservare a alimentelor prin obstacole. Pe parcursul ultimului deceniu, utilizarea acestor abordări tehnologice a generat importante evoluţii ale tehnologiilor inovatoare, care permit obţinerea unor produse din fructe conservate, cu umiditate înaltă, ce ar putea fi stocate timp de 3-8 luni fără refrigerare. Aceste tehnologii sunt bazate pe o combinare de factori inhibitori pentru a combate efectele nocive ale microorganismelor din fructe și legume, inclusiv factorii suplimentari, reducându-se substanţial pierderile privind calitatea materiilor prime. O reducere minimală a activităţii apei (aw 0,94-0,98), controlul pH (pH 3,0-4,1), tratament termic lejer, adaosul de conservanţi (1,500 ppm) și aditivi – aceștia sunt factorii determinanţi ai tehnologiei de conservare, având drept bază conceptul activităţii apei. În bazaţschemei-algoritm elaborate, putem obţine produseţfuncţionale, cu o valoare nutritivă superioară, sigure pentru consum. en_US
dc.description.abstract This study includes the methodology for obtaining qualitative products from fruits and vegetables with maximum humidity, high nutritional value, and safe for consumption. It is addressed a new technology of food preservation through obstacles. Over the last decade, the use of these approaches has generated significant technological developments of innovative technologies which permit the production of canned fruit products, with high humidity, which could be stored for 3-8 months without refrigeration. These technologies are based on a combination of inhibitors to combat the harmful effects of microorganisms in fruits and vegetables, including additional factors, substantially reducing the losses of raw material quality. A minimal reduction of water activity (aw 0.94-0.98), pH control (pH 3.0-4.1), light thermal treatment, addition of preservatives (1,500 ppm) and additives – these are the determinants of conservation technology, with the basic concept of water activity. Under the developed scheme-algorithm we can obtain functional products with high nutritional value, safe for consumption.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject fructe en_US
dc.subject legume en_US
dc.subject produse din fructe en_US
dc.subject produse din legume en_US
dc.subject conservarea fructelor en_US
dc.subject conservarea legumelor en_US
dc.title Conceptul Activităţii apei în produsele din fructe şi legume cu umiditate maximă en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account