IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Valorificarea durabilă a drojdiilor reziduale de vin: explorarea bioingredientelor multifuncționale pentru aplicații inovatoare

Show simple item record

dc.contributor.author CHIRSANOVA, Aurica
dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.contributor.author BOIŞTEAN, Alina
dc.date.accessioned 2025-12-22T10:19:51Z
dc.date.available 2025-12-22T10:19:51Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation CHIRSANOVA, Aurica; Rodica SIMINIUC și Alina BOIŞTEAN. Valorificarea durabilă a drojdiilor reziduale de vin: explorarea bioingredientelor multifuncționale pentru aplicații inovatoare. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, p. 269-270-11. ISSN 3008 - 458X. en_US
dc.identifier.issn 3008 - 458X
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/34073
dc.description Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: Proiect de stat - Rebrain 25.80013.5107.03RE (SValo: EMBIA) en_US
dc.description.abstract Lucrarea abordează valorificarea drojdiilor reziduale provenite din vinificație prin izolarea și caracterizarea β-glucanilor ca bioingrediente multifuncționale. Proiectul SValo:EMBIA urmărește dezvoltarea unor ingrediente inovatoare cu aplicabilitate în industriile alimentară, cosmetică și farmaceutică, având rol de agenți funcționali (îngroșători, stabilizatori, emulgatori, antioxidanți, reținutori de apă). Printr-o abordare interdisciplinară și sustenabilă, cercetarea contribuie la reducerea impactului ecologic al reziduurilor, sprijinirea economiei circulare și creșterea competitivității sectorului agroalimentar al Republicii Moldova. en_US
dc.description.abstract The study addresses the valorization of residual wine yeasts through the isolation and characterization of β-glucans as multifunctional bio-ingredients. The SValo:EMBIA project aims to develop innovative ingredients applicable in the food, cosmetic, and pharmaceutical industries, serving as functional agents (thickeners, stabilizers, emulsifiers, antioxidants, water retainers). Through an interdisciplinary and sustainable approach, the research contributes to reducing the environmental impact of residues, supporting the circular economy, and enhancing the competitiveness of Moldova’s agri- food sector. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject drojdii reziduale en_US
dc.subject drojdii de vin en_US
dc.subject residual wine yeasts en_US
dc.subject β-glucans en_US
dc.title Valorificarea durabilă a drojdiilor reziduale de vin: explorarea bioingredientelor multifuncționale pentru aplicații inovatoare en_US
dc.title.alternative Sustainable valorization of residual wine yeasts: multifunctional bio-ingredients for innovative applications en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account