| dc.contributor.author | CHIRSANOVA, Aurica | |
| dc.contributor.author | SIMINIUC, Rodica | |
| dc.contributor.author | BOIŞTEAN, Alina | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-22T10:19:51Z | |
| dc.date.available | 2025-12-22T10:19:51Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | CHIRSANOVA, Aurica; Rodica SIMINIUC și Alina BOIŞTEAN. Valorificarea durabilă a drojdiilor reziduale de vin: explorarea bioingredientelor multifuncționale pentru aplicații inovatoare. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, p. 269-270-11. ISSN 3008 - 458X. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3008 - 458X | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/34073 | |
| dc.description | Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: Proiect de stat - Rebrain 25.80013.5107.03RE (SValo: EMBIA) | en_US |
| dc.description.abstract | Lucrarea abordează valorificarea drojdiilor reziduale provenite din vinificație prin izolarea și caracterizarea β-glucanilor ca bioingrediente multifuncționale. Proiectul SValo:EMBIA urmărește dezvoltarea unor ingrediente inovatoare cu aplicabilitate în industriile alimentară, cosmetică și farmaceutică, având rol de agenți funcționali (îngroșători, stabilizatori, emulgatori, antioxidanți, reținutori de apă). Printr-o abordare interdisciplinară și sustenabilă, cercetarea contribuie la reducerea impactului ecologic al reziduurilor, sprijinirea economiei circulare și creșterea competitivității sectorului agroalimentar al Republicii Moldova. | en_US |
| dc.description.abstract | The study addresses the valorization of residual wine yeasts through the isolation and characterization of β-glucans as multifunctional bio-ingredients. The SValo:EMBIA project aims to develop innovative ingredients applicable in the food, cosmetic, and pharmaceutical industries, serving as functional agents (thickeners, stabilizers, emulsifiers, antioxidants, water retainers). Through an interdisciplinary and sustainable approach, the research contributes to reducing the environmental impact of residues, supporting the circular economy, and enhancing the competitiveness of Moldova’s agri- food sector. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | invenţii | en_US |
| dc.subject | inventions | en_US |
| dc.subject | drojdii reziduale | en_US |
| dc.subject | drojdii de vin | en_US |
| dc.subject | residual wine yeasts | en_US |
| dc.subject | β-glucans | en_US |
| dc.title | Valorificarea durabilă a drojdiilor reziduale de vin: explorarea bioingredientelor multifuncționale pentru aplicații inovatoare | en_US |
| dc.title.alternative | Sustainable valorization of residual wine yeasts: multifunctional bio-ingredients for innovative applications | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: