| dc.contributor.author | CAPCANARI, Tatiana | |
| dc.contributor.author | COVALIOV, Eugenia | |
| dc.contributor.author | POPOVICI, Violina | |
| dc.contributor.author | COJOCARI, Alexandrina | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-19T14:35:55Z | |
| dc.date.available | 2025-12-19T14:35:55Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | CAPCANARI, Tatiana; Eugenia COVALIOV; Violina POPOVICI și Alexandrina COJOCARI. Valorificarea durabilă a deșeurilor din industria oleaginoasă. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, pp. 265-266-6. ISSN 3008 - 458X. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3008 - 458X | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/34061 | |
| dc.description | Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect:Va-D-Oil, proiect pentru tineri cercetători | en_US |
| dc.description.abstract | Republica Moldova, cu tradiție agrară și un sector oleaginos dezvoltat, produce cantități mari de reziduuri din floarea-soarelui, rapiță, dovleac, nuci și alte culturi. Aceste deșeuri, precum șrotul, cojile sau inflorescențele, reprezintă atât o problemă de poluare, cât și o provocare legată de securitatea alimentară globală. Gestionarea lor eficientă este esențială pentru economia circulară și protecția mediului. Proiectul propune valorificarea durabilă a acestor subproduse prin extragerea compușilor bioactivi multifuncționali și integrarea lor în tehnologii inovatoare pentru obținerea de produse alimentare funcționale, accesibile și sustenabile. | en_US |
| dc.description.abstract | The Republic of Moldova, with its strong agricultural tradition and a well-developed oilseed sector, generates large amounts of by-products from sunflower, rapeseed, pumpkin, walnuts, and other crops. These residues, including seed hulls, press cake, and inflorescences, pose both environmental pollution risks and challenges for global food security. Efficient management is essential for promoting a circular economy and protecting the environment. The project aims to ensure the sustainable valorisation of these by-products through the extraction of multifunctional bioactive compounds and their integration into innovative technologies for the development of functional food products that are accessible, sustainable, and nutritionally valuable. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | invenţii | en_US |
| dc.subject | inventions | en_US |
| dc.subject | deșeuri | en_US |
| dc.subject | industrie oleaginoasă | en_US |
| dc.subject | waste | en_US |
| dc.subject | oil industry | en_US |
| dc.title | Valorificarea durabilă a deșeurilor din industria oleaginoasă | en_US |
| dc.title.alternative | Waste sustainable utilization from the oil industry | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: