IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Valorificarea compușilor bioactivi din surse vegetale alternative pentru dezvoltarea alimentelor fermentate funcționale

Show simple item record

dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.contributor.author POPOVICI, Violina
dc.contributor.author CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author RADU, Oxana
dc.contributor.author NEGOIŢĂ, Cătălina
dc.date.accessioned 2025-12-19T14:27:06Z
dc.date.available 2025-12-19T14:27:06Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation COVALIOV, Eugenia; Violina POPOVICI; Tatiana CAPCANARI; Oxana RADU și Cătălina NEGOIŢĂ. Valorificarea compușilor bioactivi din surse vegetale alternative pentru dezvoltarea alimentelor fermentate funcționale. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, pp. 265-266-5. ISSN 3008 - 458X. en_US
dc.identifier.issn 3008 - 458X
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/34060
dc.description Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: Bio-FERM, proiect pentru tineri cercetători en_US
dc.description.abstract Cercetarea urmărește valorificarea compușilor bioactivi din cereale, pseudocereale, leguminoase și alte surse vegetale alternative pentru obținerea de alimente fermentate funcționale cu beneficii nutriționale și pentru sănătate. Fermentația va fi optimizată prin utilizarea unor culturi microbiene specifice, cu scopul de a îmbunătăți digestibilitatea, biodisponibilitatea și activitatea biologică a produselor. Analizele includ determinări fizico-chimice, evaluarea profilului bioactiv, teste de digestibilitate in vitro, biodisponibilitate și caracterizări microbiologice. Rezultatele vor permite dezvoltarea unor produse inovatoare – băuturi fermentate, iaurturi vegetale, panificație și batoane funcționale – cu impact științific și aplicativ. en_US
dc.description.abstract The research aims to valorize bioactive compounds from cereals, pseudocereals, legumes, and other alternative plant sources for the development of functional fermented foods with nutritional and health benefits. Fermentation will be optimized using specific microbial cultures to improve digestibility, bioavailability, and the biological activity of the products. Analyses will include physicochemical determinations, bioactive compound profiling, in vitro digestibility tests, bioavailability assessment, and microbiological characterizations. The results will enable the development of innovative products—fermented beverages, plant-based yogurts, bakery items, and functional bars—optimized for both nutritional value and sensory properties, with significant scientific and practical impact. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject alimente fermentate en_US
dc.subject surse vegetale alternative en_US
dc.subject functional fermented foods en_US
dc.subject alternative plant sources en_US
dc.title Valorificarea compușilor bioactivi din surse vegetale alternative pentru dezvoltarea alimentelor fermentate funcționale en_US
dc.title.alternative Valorization of bioactive compounds from alternative plant sources for the development of functional fermented foods. en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account