The study was carried out between 2018 and 2020, in the central area of the Republic of Moldova. The purpose of the research was to assess the effect of the pruning of Skeena variety cherry trees (Prunus avium L.), grafted on the Maxima 14 rootstocks, during the rest and vegetative phase. The pruning was done as follows: during the rest period (control group), during the flowering period; after the harvesting (in July) and in early autumn (the first decade of September). The quantity of fruit 24 mm and downwards in diameter was small in all variant. The pruning performed in early autumn reduced the amount of small fruit and increased the number of the fruit the diameter of which was 28 mm and upwards. At the same time, the expansion of the fruit size led to a slight increase in the fruit yield. The content of the soluble dry matter and titratable acidity in the fruit was almost not affected. It is necessary to conduct researches into the pruning during the vegetative phase for the purpose of the improvement of the fruit quality and the distribution of the fruit by commercial sizes, without affecting the crop yield. A long-term study, on the other hand, would be needed to assess the impact of the pruning time on harvests and, especially, on the commercial type of fruit.
Studiul a fost realizat în perioada anilor 2018-2020 în zona de centru a Republicii Moldova pentru a evalua efectul tăierii pomilor de cireș (Prunus avium L.) din cv „Skeena”, altoit pe portaltoiul Maxima 14, în perioada de repaus şi în perioada de vegetație: tăierea în perioada de repaus (martor); tăierea în timpul înfloririi;tăierea după recoltare (iulie);tăierea toamna devreme (prima decadă, septembrie). Fructele care aveau diametrul de 24 mm și mai mic au fost reduse în toate variantele. Tăierea toamna devreme a redus cantitatea de fructe mici și a promovat randamentul fructelor cu diametrul de 28 mm și mai mult, iar creșterea mărimii fructelor a fost însoțită și de o ușoară creștere a randamentului fructelor. Conținutul în substanța uscată solubilă și aciditatea titrabilă în fructenu au fost afectate în majoritatea cazurilor. Tăierile în perioada de vegetație apar ca o studiere practică pentru îmbunătățirea calității și a distribuției fructelor pe mărimi comerciale, fără a afecta randamentul culturii, dar ar trebui studiate pe termen lung să fie efectuate pentru a evalua efectele perioadei de tăiere asupra randamentului și, mai ales, a categoriei comerciale a fructelor.