Abstract:
Securitatea alimentară poate fi asigurată în cazul când popuația benefiaciază de un acces constant la alimente care trebuie să fie într-un volum corespunzător, la preț rezonabil și cu un conținut nutritional de o valoare înaltă. Prognoza elaborată pentru anul 2025 indică o reducere cu 0,2% la volumul de producție de carne de porc, cauzată în mare parte de răspândirea pestei porcine africane. Se estimează că, în același an, consumul mediu de carne de porc care revine la o persoană va fi de aproximativ 31 kg. Exportatorii din acest sector vor putea să-și valorifice produsele la prețuri foarte avantajoase. În ceea ce privește carnea de pasăre, cantitatea anuală consumată de un locuitor va constitui 25,2 kg în 2025. De asemenea, în țările membre ale UE se așteaptă o creștere moderată a cantității de lapte care se va obține. Chiar dacă numărul vacilor este într-o continuă scădere, sporirea producției se va datora creșterii productivității animalelor. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, Republica Moldova a reușit să se autoasigure cu producție de carne de porc și ouă, însă a continuat să depindă într-o mare măsură de importuri la așa produse precum laptele și untul.