IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Valoarea tehnologică a soiurilor de struguri Viorica și Rcațiteli la producerea vinurilor Orange

Show simple item record

dc.contributor.advisor SCLIFOS, Aliona
dc.contributor.author KURTEVA, Maria
dc.date.accessioned 2025-09-07T07:54:46Z
dc.date.available 2025-09-07T07:54:46Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation KURTEVA, Maria. Valoarea tehnologică a soiurilor de struguri Viorica și Rcațiteli la producerea vinurilor Orange: Programul de studiu: 0721.3 - Tehnologia Vinului și a Produselor obținute prin Fermentare. Cond. şt. SCLIFOS Aliona. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2025. en_US
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33192
dc.description Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract Pentru realizarea obiectivelor, au fost aplicate o serie de metode analitice moderne, utilizate în controlul calității vinului. Evaluarea conținutului de polifenoli a fost realizată prin metoda spectrofotometrică Folin-Ciocâlteu, cu scopul de a cuantifica totalul substanțelor fenolice. În plus, analiza detaliată a compușilor fenolici a fost completată de testul POM (Polyphenols Oxidation Measurement), care a oferit informații despre predispoziția la oxidare, precum și de testul Pinking, utilizat pentru identificarea riscului de rozovire a vinurilor de tip Orange. Pe lângă determinările fizico-chimice, studiul a inclus și o analiză senzorială a vinurilor Orange obținute, care a urmărit identificarea profilului aromatic, a caracteristicilor gustative și a persistenței postgustului. Rezultatele obținute au evidențiat diferențe semnificative între vinurile de tip Orange din soiurile Viorica și Rkațiteli, atât din punctul de vedere al parametrilor fizico-chimici, cât și al profilului senzorial. Studiul oferă o viziune integrată asupra valorii tehnologice a celor două soiuri în producerea vinurilor Orange, demonstrând importanța optimizării proceselor tehnologice pentru obținerea unor vinuri de calitate superioară, cu profil aromatic și gustativ distinct. en_US
dc.description.abstract To achieve the objectives, a series of modern analytical methods commonly used in wine quality control were applied. The evaluation of polyphenol content was conducted using the Folin-Ciocâlteu spectrophotometric method to quantify the total phenolic substances. Additionally, a detailed analysis of phenolic compounds was complemented by the POM (Polyphenols Oxidation Measurement) test, which provided insights into oxidation susceptibility, as well as the Pinking test, employed to identify the risk of pinking in Orange wines. Besides physicochemical determinations, the study also included a sensory analysis of the obtained Orange wines, aimed at identifying the aromatic profile, gustatory characteristics, and persistence of the aftertaste. The results revealed significant differences between the Orange wines produced from the Viorica and Rkațiteli grape varieties, both in terms of physicochemical parameters and sensory profile. The study provides an integrated perspective on the technological value of these two varieties in Orange wine production, highlighting the importance of optimizing technological processes to obtain high-quality wines with distinctive aromatic and gustatory profiles. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject vinuri Orange en_US
dc.subject macerare îndelungată en_US
dc.subject compuşi fenolici en_US
dc.subject potenţial tehnologic en_US
dc.subject pinking test en_US
dc.subject modificări cromatice en_US
dc.subject profil sensorial en_US
dc.subject Orange wines en_US
dc.subject extended maceration en_US
dc.subject phenolic compounds en_US
dc.subject technological potential en_US
dc.subject sensory profile en_US
dc.subject color changes en_US
dc.title Valoarea tehnologică a soiurilor de struguri Viorica și Rcațiteli la producerea vinurilor Orange en_US
dc.title.alternative Technological value of the Viorica and Rcatiteli grape varieties in the production of ORANGE wines en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account