IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing Articole din publicaţii internaţionale by Author "CAZAC, Viorica"

Browsing Articole din publicaţii internaţionale by Author "CAZAC, Viorica"

Sort by: Order: Results:

  • CIRJA, Jana; URSU, Elena; CAZAC, Viorica (Київський національний університет технологій та дизайну, 2021)
    Interest in national values increases with interest in culture, diversity, national identity. The handcrafted Moldovan towel (romanian – ”prosop”) is part of the national heritage of the Republic of Moldova. He belongs to ...
  • FOLEA, Gabriela Valeria; CAZAC, Viorica (Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2017)
    Pregătirea tipografilor specializați în tiparul flexo necesită timp îndelungat de practică la utilaj, cu costuri ridicate. Studiul a avut ca obiectiv principal reducerea timpului de pregătire prin câștigarea rapidă a ...
  • FOLEA, Gabriela Valeria; CAZAC, Viorica (Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2018)
    În tiparul flexografic, ștanțarea face parte din categoria operațiilor de finisare a produsului tipărit în vederea obținerii de produse finite pliabile, etichete autocolante, cutii. De interes în prezentul studiu este ...
  • ADASCALIŢA, Lucia; CAZAC, Viorica; CÎRJĂ, Jana; URSU, Elena (Institutul Patrimoniului Cultural, 2020)
    Prosopul moldovenesc, ţesut manual, înscris în grupul textilelor ceremoniale, reprezintă un simbol al culturii naționale, asupra cărora au trudit bunicile și străbunicile noastre cu multă osârdie pregătind zestre fetelor ...
  • CAZAC, Viorica; ADĂSCALIȚA, Lucia; BABCENCO, Coralia (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Cămășile tradiționale bărbătești de purtat prezintă un interes deosebit pentru studiu, având în vedere analiza materiei prime, utilizate pentru realizarea lor, identificarea unor soluții constructive prin croială, precum ...
  • ADASCALIȚA, Lucia; CAZAC, Viorica (Київський національний університет технологій та дизайну, 2021)
    Humor and satire are formidable tools in capturing interest in various printing products and promoting them: advertising products, book editions, leaflets, labels, packaging, etc. in correlation with their predestination. ...
  • SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu; POJAR, Daniela; CUJBA, Rodica; CAZAC, Viorica; GUTIUM, Olga; GROSU, Carolina (Global Journals, 2020)
    Food traditions were created and shaped by the contacts between cultures that met, overlapped and mixed in a history made up of habits, knowledge, specificities, shared experiences that build the personal and collective ...
  • CAZAC, Viorica; URSU, Elena; CÎRJA, Jana; ADASCALIŢA, Lucia (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Cămaşa tradiţională reprezintă o piesă a costumului popular atât a costumului ucrainean cât şi cel românesc basareabean, ce acoperă partea superioară a corpului, cu spijin pe umeri.
  • ADASCALIȚA, Lucia; CAZAC, Viorica; URSU, Elena (Київський національний університет технологій та дизайну, 2021)
    The paper presents the result of the study with reference to the comparative analysis of the possibilities of aesthetic diversification of products through the prism of traditional textil, involving various motives.The ...
  • BERCULESCU, Liviu; CAZAC, Viorica; BĂLAN, Emilia (Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2017)
    Acest studiu urmărește o analiză comparativă a soluțiilor constructive ale unor elementele componente ale maşinilor de tipărit offset cu alimentare în coli şi influența acestor soluții asupra calității produselor tipărite, ...
  • CAZAC, Viorica; GROSU, Carolina; GUTIUM, Olga; SIMINIUC, Rodica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2020)
    Studiul inițial desfășurat a constatat diversitatea mare a plăcintelor, dar și multiplele lor semnificații, ocazii de pregătire și servire a lor. Spre deosebire de arta culinară specifică altor țări, bucătăria autohtonă ...
  • CAZAC, Viorica; CÎRJA, Jana; GROSU, Carolina; GUTIUM, Olga; SIMINIUC, Rodica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2020)
    Galuştele/sarmalele reprezintă preparatul cu care începe servirea bucatelor calde la mesele de sărbătoare organizate cu diferite ocazii: sărbătorile sezoniere: sărbătorite iarna, primăvara, vara, toamnă; sărbătorile ...
  • BABCENCO, Coralia; CAZAC, Viorica; COVALIOV, Eugenia (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Tradiţiile gastronomice ucrainene s-au format de-a lungul secolelor la fel ca și cele din bucătăria moldovenească. Aşezarea geografică, condițiile climatice, proprietăţile solului, înţelepciunea şi inventivitatea localnicilor, ...
  • CAZAC, Viorica; CÎRJA, Jana; BALAN, Emilia; MOHORA, Cristina (EDP Sciences, 2018)
    This paper presents the study results regarding the analysis of the screen printing quality on different types of materials. The quality of the screen printing is determined by several particularities of the screen printing ...
  • CAZAC, Viorica; CÎRJA, Jana; URSU, Elena (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Ștergarele / prosoapele tradiționale din spațiul basarabean fac parte din tezaurul identitar al națiunii, ce prezintă istorii cu o incărcătură semantică deosebită. La mijlocul sec. XX nu exista familie de gospodari, care ...
  • ADASCALIŢA, Lucia; CAZAC, Viorica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2020)
    Studiul întreprins a condus la constatarea că, din punct de vedere al compoziției decorative, textilele de interior din spațiul Republicii Moldova erau decorative cu diferite motive cel mai frecvent reprezentate de motive ...
  • ADASCALIȚA, Lucia; CAZAC, Viorica (Київський національний університет технологій та дизайну, 2021)
    The paper presents the result of the study with reference to the analysis of the possibilities of aesthetic diversification of products through the prism of traditional textile art in the Republic of Moldova and ensuring ...
  • BABCENCO, Coralia; CAZAC, Viorica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2020)
    Uscățeii reprezintă desertul pregătit pe tot teritoriul țării, apreciat cu diverși termeni și pregătit în baza unei rețete simple compusă dintr-un număr minim de ingrediente, considerând evenimentele istorice și timpurile ...
  • COVALIOV, Eugenia; GUTIUM, Olga; BABCENCO, Coralia; CAZAC, Viorica (Galati University Press, 2021)
    The traditional Moldovan cuisine is rich of different herbs which have been used as food ingredients in salads, soups, pies or main courses in fresh or dried forms since ancient times. The most consumed spring herbs are ...
  • CAZAC, Viorica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Interpretarea actuală a cămășilor tradiționale bărbătești prin diverse forme de reprezentare a răscroielii gătului, în intenția de a le revitaliză, prezintă un interes sporit pentru studiu.

Search DSpace


Browse

My Account