Due to food security issues associated to use of animal proteins and the rising demand for non-animal-based fining agents, the wine industry is becoming more interested in developing alternatives to conventional protein fining. This study evaluated the effects of several protein fining agents on the color and phenolic content of Rara Neagra red wine. Wines that were fined with proteins from potatoes and peas were contrasted with gelatin treated wines and untreated control wines. Variations in color and phenolic content revealed that plant and animal proteins had different capacities for clarification and interaction with colorless phenolics and anthocyanins, which had significant effects on color characteristics. The experimental study revealed that, in comparison to gelatin, potato and pea protein extracts were more protective in lowering the overall polyphenol level of Rara Neagra wines. Similar to other proteinaceous fining agents, the acquired data demonstrated a minor decrease in color intensity and a low decrease in the quantity of total anthocyanins. Overall, results showed that potato protein and pea protein could be used as effective fining alternatives to animal proteins, and their effectiveness should be researched in different variations depending on the chemical composition or variety of the wines.
Preocuparea tot mai mare a industriei vinului cu privire la dezvoltarea alternativelor de tratare complexa a vinurilor se datorează problemelor de siguranță alimentară associate utilizării proteinelor animale și a cererii pentru agenți de tratare de origine ne animalieră. Acest studiu a evaluat efectele mai multor agenți de tratare proteici asupra culorii și conținutului de compuși fenolici al vinului Rara Neagră. Vinurile tratate cu proteine din cartofi și mazăre au fost comparate cu vinurile tratate cu gelatină și vinurile martor netratate. Variațiile de culoare și conținutul de polifenoli au arătat că proteinele vegetale și animale au capacități diferite de limpezire și interacțiune cu polifenolii incolori și antocieni, având efecte semnificative asupra caracteristicilor culorii. Studiul experimental a arătat că, în comparație cu gelatina, extractele proteice de cartofi și mazăre au fost mai protectoare în scăderea nivelului general de polifenoli din vinurile Rara Neagră. Similar altor agenți de limpezire proteici, datele obținute au demonstrat o scădere minoră a intensității culorii și o scădere nesemnificativa a cantității de antocieni. În ansamblu, rezultatele au arătat că proteina din cartofi și proteina din mazăre ar putea fi folosite ca alternative eficiente de limpezire, iar eficacitatea acestora ar trebui cercetată în diferite variații, în funcție de compoziția chimică sau soiul de struguri.