IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Influence of potato and pea protein fining on the chromatic profile features of Rara Neagra wine

Show simple item record

dc.contributor.author VLADEI, Natalia
dc.contributor.author ARSENI, Alexandra
dc.date.accessioned 2025-01-05T08:48:35Z
dc.date.available 2025-01-05T08:48:35Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation VLADEI, Natalia and Alexandra ARSENI. Influence of potato and pea protein fining on the chromatic profile features of Rara Neagra wine = Influența tratării cu proteine de cartof și măzare asupra caracteristicilor profilului cromatic al vinului Rara Neagra. Journal of Engineering Science. 2024, nr 3 (31), pp. 117-129. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2024.31(3).10
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28940
dc.description.abstract Due to food security issues associated to use of animal proteins and the rising demand for non-animal-based fining agents, the wine industry is becoming more interested in developing alternatives to conventional protein fining. This study evaluated the effects of several protein fining agents on the color and phenolic content of Rara Neagra red wine. Wines that were fined with proteins from potatoes and peas were contrasted with gelatin treated wines and untreated control wines. Variations in color and phenolic content revealed that plant and animal proteins had different capacities for clarification and interaction with colorless phenolics and anthocyanins, which had significant effects on color characteristics. The experimental study revealed that, in comparison to gelatin, potato and pea protein extracts were more protective in lowering the overall polyphenol level of Rara Neagra wines. Similar to other proteinaceous fining agents, the acquired data demonstrated a minor decrease in color intensity and a low decrease in the quantity of total anthocyanins. Overall, results showed that potato protein and pea protein could be used as effective fining alternatives to animal proteins, and their effectiveness should be researched in different variations depending on the chemical composition or variety of the wines. en_US
dc.description.abstract Preocuparea tot mai mare a industriei vinului cu privire la dezvoltarea alternativelor de tratare complexa a vinurilor se datorează problemelor de siguranță alimentară associate utilizării proteinelor animale și a cererii pentru agenți de tratare de origine ne animalieră. Acest studiu a evaluat efectele mai multor agenți de tratare proteici asupra culorii și conținutului de compuși fenolici al vinului Rara Neagră. Vinurile tratate cu proteine din cartofi și mazăre au fost comparate cu vinurile tratate cu gelatină și vinurile martor netratate. Variațiile de culoare și conținutul de polifenoli au arătat că proteinele vegetale și animale au capacități diferite de limpezire și interacțiune cu polifenolii incolori și antocieni, având efecte semnificative asupra caracteristicilor culorii. Studiul experimental a arătat că, în comparație cu gelatina, extractele proteice de cartofi și mazăre au fost mai protectoare în scăderea nivelului general de polifenoli din vinurile Rara Neagră. Similar altor agenți de limpezire proteici, datele obținute au demonstrat o scădere minoră a intensității culorii și o scădere nesemnificativa a cantității de antocieni. În ansamblu, rezultatele au arătat că proteina din cartofi și proteina din mazăre ar putea fi folosite ca alternative eficiente de limpezire, iar eficacitatea acestora ar trebui cercetată în diferite variații, în funcție de compoziția chimică sau soiul de struguri. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science, 2024, vol. 31, nr. 3;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject clarification en_US
dc.subject chromatic indices en_US
dc.subject plant protein en_US
dc.subject stabilization en_US
dc.subject limpezire en_US
dc.subject caracteristici cromatica en_US
dc.subject proteine vegetale en_US
dc.subject stabilizare en_US
dc.title Influence of potato and pea protein fining on the chromatic profile features of Rara Neagra wine en_US
dc.title.alternative Influența tratării cu proteine de cartof și măzare asupra caracteristicilor profilului cromatic al vinului Rara Neagra en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account