The oil industry market is promising worldwide, including in the Republic of Moldova. The growth of vegetable oil production has led to the formation of a large amount of waste – oil crop pomace (meal), which is usually discarded or used in small quantities as animal feed and becomes a serious environmental problem. The aim of this work is to analyze and study different kinds of oil crop pomace, which can be used as a functional ingredient in product development due to its beneficial components, dietary fiber, and protein. This review presents the classification of meals, the methods of their production, chemical composition, protein, and dietary fiber extraction methods, also their characteristics are discussed. Harmless extraction methods are preferred as they reduce the number of reagents used, reduce waste, and increase the yield. The review presents physicochemical parameters of protein concentrates, isolates, and dietary fibers, which are actively used for valuable food additives production, used as low-calorie ingredients or texture stabilizers in the formulations of various food products.
Piața industriei uleiului este promițătoare în toată lumea, inclusiv în Republica Moldova. Creșterea producției de uleiuri vegetale duce la formarea unei cantități mari de deșeuri de tip șroturi. Șroturile sunt de obicei aruncate sau folosite în cantități mici ca hrană pentru animale și devin o problemă gravă de mediu. Scopul lucrării este de a analiza și studia tipurile de șroturi care pot fi folosite ca ingrediente funcționale în dezvoltarea produselor alimentare datorită componentelor lor benefice, anume fibrele alimentare și proteinele. Acest studiu prezintă clasificarea șroturilor de oleaginoase, analiza metodelor de producere a acestora, compoziția chimică, metodele de extracție a proteinelor și fibrelor alimentare, precum și caracteristicile acestora. Metodele de extracție inofensive sunt binevenite, deoarece reduc cantitatea de reactivi utilizați, reduc deșeurile și cresc randamentul. Sunt prezentați indicatorii fizico-chimici ai concentratelor proteice, izolatelor și fibrelor alimentare, care sunt utilizate activ pentru producerea aditivilor alimentari valoroși, sunt utilizate ca ingrediente cu conținut scăzut de calorii sau stabilizatori de textură în formulările diferitor produse alimentare.