IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Oil crop pomace as a potential source of protein and dietary fiber

Show simple item record

dc.contributor.author SERGHEEVA, Elena
dc.contributor.author NETREBA, Natalia
dc.date.accessioned 2025-01-05T08:34:50Z
dc.date.available 2025-01-05T08:34:50Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation SERGHEEVA, Elena and Natalia NETREBA. Oil crop pomace as a potential source of protein and dietary fiber = Șrot de oleaginoase ca sursa potențială de proteine și fibre alimentare. Journal of Engineering Science. 2024, nr 3 (31), pp. 196-215. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2024.31(3).14
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28936
dc.description.abstract The oil industry market is promising worldwide, including in the Republic of Moldova. The growth of vegetable oil production has led to the formation of a large amount of waste – oil crop pomace (meal), which is usually discarded or used in small quantities as animal feed and becomes a serious environmental problem. The aim of this work is to analyze and study different kinds of oil crop pomace, which can be used as a functional ingredient in product development due to its beneficial components, dietary fiber, and protein. This review presents the classification of meals, the methods of their production, chemical composition, protein, and dietary fiber extraction methods, also their characteristics are discussed. Harmless extraction methods are preferred as they reduce the number of reagents used, reduce waste, and increase the yield. The review presents physicochemical parameters of protein concentrates, isolates, and dietary fibers, which are actively used for valuable food additives production, used as low-calorie ingredients or texture stabilizers in the formulations of various food products. en_US
dc.description.abstract Piața industriei uleiului este promițătoare în toată lumea, inclusiv în Republica Moldova. Creșterea producției de uleiuri vegetale duce la formarea unei cantități mari de deșeuri de tip șroturi. Șroturile sunt de obicei aruncate sau folosite în cantități mici ca hrană pentru animale și devin o problemă gravă de mediu. Scopul lucrării este de a analiza și studia tipurile de șroturi care pot fi folosite ca ingrediente funcționale în dezvoltarea produselor alimentare datorită componentelor lor benefice, anume fibrele alimentare și proteinele. Acest studiu prezintă clasificarea șroturilor de oleaginoase, analiza metodelor de producere a acestora, compoziția chimică, metodele de extracție a proteinelor și fibrelor alimentare, precum și caracteristicile acestora. Metodele de extracție inofensive sunt binevenite, deoarece reduc cantitatea de reactivi utilizați, reduc deșeurile și cresc randamentul. Sunt prezentați indicatorii fizico-chimici ai concentratelor proteice, izolatelor și fibrelor alimentare, care sunt utilizate activ pentru producerea aditivilor alimentari valoroși, sunt utilizate ca ingrediente cu conținut scăzut de calorii sau stabilizatori de textură în formulările diferitor produse alimentare. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science, 2024, vol. 31, nr. 3;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject extraction en_US
dc.subject isolates en_US
dc.subject oilcake en_US
dc.subject pumpkin seed en_US
dc.subject rapeseed en_US
dc.subject soybean en_US
dc.subject squeeze en_US
dc.subject sunflower seed en_US
dc.subject extracţie en_US
dc.subject izolate en_US
dc.subject şroturi de oleaginoase en_US
dc.subject seminţe de dovleac en_US
dc.subject rapițăţă, soia en_US
dc.subject tescovina en_US
dc.subject seminţe de floarea soarelui en_US
dc.title Oil crop pomace as a potential source of protein and dietary fiber en_US
dc.title.alternative Șrot de oleaginoase ca sursa potențială de proteine și fibre alimentare en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account