Spent grain is a component of grain that consists primarily of its shells and is a by-product of the production of beer or ethyl alcohol. It is characterized by a diverse chemical composition, mainly composed of proteins and dietary fibers and, to a lesser extent, lipids, minerals, phenolic compounds, as well as B vitamins and vitamin E. In its native form, it is a product with a high moisture content, which makes it unsuitable for long-term storage. In this connection, several problems arise that worsen the economic and environmental situation at the global level. This article presents effective methods of processing spent grain to prevent negative consequences associated with its irrational use. Possibilities for the application of used spent grain in the food industry are also presented: bakery and pasta, confectionery, the meat and dairy industry, as well as the production of beverages. Thus, the integration of spent grain in the food composition will lead to solving the economic and environmental difficulties that have appeared in the last decades; it will allow the development of a functional food market, which will lead to the improvement of the quality of the population life by strengthening the trend of good nutrition and reducing the negative impact on the environment.
Borhotul este o componentă a cerealelor, care constă în principal din coaja acestora și este un subprodus al producției de bere sau etanol. Se caracterizează printr-o compoziție chimică diversă, alcătuită în principal din proteine și fibre alimentare și, într-o mai mica măsură, din lipide, minerale și compuși fenolici, precum și din vitaminele grupei B și vitamina E. În forma sa nativă, prezintă un produs cu un conținut ridicat de umiditate, ceea ce îl face nepotrivit pentru depozitarea pe termen lung. Acest fapt ridică o serie de probleme care agravează situația economică și de mediu la nivel global. În acest articol sunt prezentate metode eficiente de prelucrare a borhotului pentru a preveni consecințele negative associate cu utilizarea lui irațională. De asemenea, sunt prezentate posibilități de aplicare ale borhotului în industria alimentară: panificație și paste făinoase, cofetărie, industria cărnii și a produselor lactate, precum și producția de băuturi. Astfel, integrarea borhotului în compoziția alimentelor va conduce la rezolvarea dificultăților economice și de mediu care au apărut în ultimele decenii; va permite dezvoltarea unei piețe de alimente funcționale, ceea ce va duce la îmbunătățirea calității vieții populației prin consolidarea tendinței de bună nutriție și reducerea impactului negativ asupra mediului.