Show simple item record

dc.contributor.author ERŞOVA, Svetlana
dc.contributor.author SAITAN, Olesea
dc.contributor.author TARNA, Ruslan
dc.contributor.author RUMEUS, Iurie
dc.contributor.author CODINĂ, Georgiana Gabriela
dc.contributor.author GHENDOV-MOSANU, Aliona
dc.date.accessioned 2025-01-05T08:15:53Z
dc.date.available 2025-01-05T08:15:53Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation ERŞOVA, Svetlana; Olesea SAITAN; Ruslan TARNA; Iurie RUMEUS; Georgiana Gabriela CODINĂ and Aliona GHENDOV-MOSANU. Integration of spent grain into food products = Integrarea borhotului în sistemul de obținere a produselor alimentare. Journal of Engineering Science. 2024, nr 3 (31), pp. 130-155. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2024.31(3).11
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28931
dc.description.abstract Spent grain is a component of grain that consists primarily of its shells and is a by-product of the production of beer or ethyl alcohol. It is characterized by a diverse chemical composition, mainly composed of proteins and dietary fibers and, to a lesser extent, lipids, minerals, phenolic compounds, as well as B vitamins and vitamin E. In its native form, it is a product with a high moisture content, which makes it unsuitable for long-term storage. In this connection, several problems arise that worsen the economic and environmental situation at the global level. This article presents effective methods of processing spent grain to prevent negative consequences associated with its irrational use. Possibilities for the application of used spent grain in the food industry are also presented: bakery and pasta, confectionery, the meat and dairy industry, as well as the production of beverages. Thus, the integration of spent grain in the food composition will lead to solving the economic and environmental difficulties that have appeared in the last decades; it will allow the development of a functional food market, which will lead to the improvement of the quality of the population life by strengthening the trend of good nutrition and reducing the negative impact on the environment. en_US
dc.description.abstract Borhotul este o componentă a cerealelor, care constă în principal din coaja acestora și este un subprodus al producției de bere sau etanol. Se caracterizează printr-o compoziție chimică diversă, alcătuită în principal din proteine și fibre alimentare și, într-o mai mica măsură, din lipide, minerale și compuși fenolici, precum și din vitaminele grupei B și vitamina E. În forma sa nativă, prezintă un produs cu un conținut ridicat de umiditate, ceea ce îl face nepotrivit pentru depozitarea pe termen lung. Acest fapt ridică o serie de probleme care agravează situația economică și de mediu la nivel global. În acest articol sunt prezentate metode eficiente de prelucrare a borhotului pentru a preveni consecințele negative associate cu utilizarea lui irațională. De asemenea, sunt prezentate posibilități de aplicare ale borhotului în industria alimentară: panificație și paste făinoase, cofetărie, industria cărnii și a produselor lactate, precum și producția de băuturi. Astfel, integrarea borhotului în compoziția alimentelor va conduce la rezolvarea dificultăților economice și de mediu care au apărut în ultimele decenii; va permite dezvoltarea unei piețe de alimente funcționale, ceea ce va duce la îmbunătățirea calității vieții populației prin consolidarea tendinței de bună nutriție și reducerea impactului negativ asupra mediului. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science, 2024, vol. 31, nr. 3;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject spent grain en_US
dc.subject waste en_US
dc.subject biological value en_US
dc.subject bioprocessing en_US
dc.subject food products en_US
dc.subject borhot en_US
dc.subject deşeuri en_US
dc.subject valoare biologică en_US
dc.subject bioprocesare en_US
dc.subject produse alimentare en_US
dc.title Integration of spent grain into food products en_US
dc.title.alternative Integrarea borhotului în sistemul de obținere a produselor alimentare en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account