Abstract:
Cercetările s-au efectuat în perioada 22 iulie - 02 august 2022. Ca obiect de cercetare a servit fructele soiului bienal de zmeur „Przehyba”, recoltate din câmp protejat la finele perioadei de recoltare. Eficiența utilizării pungilor cu atmosferă modificată (MAP) s-a studiat conform variantelor: V1 - Fructe de zmeur depozitate în camera frigorifică cu atmosfera normală, netratate cu calciu (martor); V2 - Fructe de zmeur depozitate în camera frigorifică cu atmosfera normală, tratate cu calciu;V3 - Fructe de zmeur depozitate în camera frigorifică cu atmosfera normală, plasate în pungi MAP (tip ‘’Xtend”), tratate cu calciu;V4 - Fructe de zmeur depozitate în camera laboratorului, netratate cu calciu; V5 - Fructe de zmeur depozitate în camera laboratorului, tratate cu calciu. Zmeurele din variantele 1,2,3 au fost depozitate în atmosferă normală timp de 12 de zile la temperatura de +1°C. Concentrațiile de CO2 și O2 au fost determinate cu ajutorul analizorului de gaz pentru CO2 și O2 model” OXYBABY V”, la intervalele de 0; 3; 6; 9 și 12 zile de la depozitare. Pungile cu atmosferă modificată, de tip “Xtend”, utilizat la ambalarea caserolelor cu zmeure, au influențat concetrația de CO2 și O2 în perioada de păstrare a zmeurilor în camera frigorifică.