dc.contributor.advisor | BALAN, Valerian | |
dc.contributor.author | DODICA, Dmitri | |
dc.date.accessioned | 2024-10-30T12:19:55Z | |
dc.date.available | 2024-10-30T12:19:55Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | DODICA, Dmitri. Impactul ambalajului cu atmosferă modificată asupra calității fructelor de zmeur, în perioada de post-recoltare. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 4, pp. 2387-2390. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978-9975-64-462-4 (Vol. 4). | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-64-458-7 | |
dc.identifier.isbn | 978-9975-64-462-4 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/28427 | |
dc.description.abstract | Cercetările s-au efectuat în perioada 22 iulie - 02 august 2022. Ca obiect de cercetare a servit fructele soiului bienal de zmeur „Przehyba”, recoltate din câmp protejat la finele perioadei de recoltare. Eficiența utilizării pungilor cu atmosferă modificată (MAP) s-a studiat conform variantelor: V1 - Fructe de zmeur depozitate în camera frigorifică cu atmosfera normală, netratate cu calciu (martor); V2 - Fructe de zmeur depozitate în camera frigorifică cu atmosfera normală, tratate cu calciu;V3 - Fructe de zmeur depozitate în camera frigorifică cu atmosfera normală, plasate în pungi MAP (tip ‘’Xtend”), tratate cu calciu;V4 - Fructe de zmeur depozitate în camera laboratorului, netratate cu calciu; V5 - Fructe de zmeur depozitate în camera laboratorului, tratate cu calciu. Zmeurele din variantele 1,2,3 au fost depozitate în atmosferă normală timp de 12 de zile la temperatura de +1°C. Concentrațiile de CO2 și O2 au fost determinate cu ajutorul analizorului de gaz pentru CO2 și O2 model” OXYBABY V”, la intervalele de 0; 3; 6; 9 și 12 zile de la depozitare. Pungile cu atmosferă modificată, de tip “Xtend”, utilizat la ambalarea caserolelor cu zmeure, au influențat concetrația de CO2 și O2 în perioada de păstrare a zmeurilor în camera frigorifică. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Tehnică a Moldovei | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 4; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | zmeure | en_US |
dc.subject | ambalare în atmosferă modificată | en_US |
dc.subject | greutate | en_US |
dc.subject | fructe deteriorate | en_US |
dc.title | Impactul ambalajului cu atmosferă modificată asupra calității fructelor de zmeur, în perioada de post-recoltare | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: