Abstract:
Ambalajele pentru fructe și legume au o importanță crucială în protejarea, prezentarea și transportul acestor produse, având multiple funcții, de la prevenirea deteriorării la transmiterea informațiilor consumatorilor. Studiul de caz explorează şi defineşte tipologia ambalajelor pentru fructe şi legume după mai multe criterii de referinţă: materialele din care se realizează ambalajele
- celuloza, metalul, plasticul și lemnul, tipul produsului ambalat, durata de viaţă al produsului, interacţiunea cu produsul, deschiderea ambalajului, condiţiile speciale necesare de asigurat pe tipuri de produse ce urmează să fie ambalat, condiţiile de păstrare, condiţiile de depozitare, volumul, greutatea, calibrul produselor, tendinţele grafice în materie de design, stilul abordat, etc. Definirea tipologică a ambalajelor permite elaborarea strategiilor de dezvoltare sortimentală, organizarea şi optimizarea fabricaţiei. Lucrarea prezintă rezultatele studiului în cadrul Programului de Stat 020408, Cercetări privind Asigurarea Dezvoltării Durabile și Creșterii Competitivității Republicii Moldova în Context European.