IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 by Title

Browsing The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 by Title

Sort by: Order: Results:

  • CARA, Irina Gabriela; PATRAS, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The present research activity has been directed towards soil macro and micronutrients analysis (soil characterization) and for valorization of winemaking waste for Pb removal.
  • CARA, Irina Gabriela; PATRAS, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Activitatea de cercetare a fost îndreptată către analiza macro și micronutrienților din sol și spre valorificarea deșeurilor de vinificație pentru îndepărtarea Pb din soluțiile apoase.
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În tehnologiei panificației, tescovina de mere adăugată la fabricarea pâinii sau produselor de patiserie din făină de grâu îmbunătățește conținutul de fibre alimentare. Influențează pozitiv caracteristicele senzoriale ...
  • POPESCU, Liliana; GHENDOV-MOSANU, Aliona; CESCO, Tatiana (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Apple pomace is an excellent source of phytochemicals and contains significant amounts of insoluble sugars, including cellulose 127.9 g/kg DW, hemicellulose 7.2 to 43.6 g/kg DW, lignin 15.3 to 23.5 g/kg DW and can therefore ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În această lucrare s-a utilizat reacția de polimerizare în lanț în timp real (real-time PCR) pentru detecția potențialilor producători de OTA în tescovine. S-au proiectat primeri PCR pentru amplificarea unei secvențe de ...
  • POPESCU, Liliana; GHENDOV-MOSANU, Aliona; CESCO, Tatiana (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Tescovina de mere este o sursă excelentă de substanțe fitochimice și conține cantități semnificative de zaharuri insolubile, inclusiv celuloză 127,9 g/kg SU, hemiceluloză 7,2 până la 43,6 g/kg SU, lignină 15,3 până la 23,5 ...
  • ȚISLINSCAIA, Natalia (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În lucrare au fost analizate probleme ce țin de valorificarea deșeurilor din vinificație. În afara produselor de bază, must si vin, de la prelucrarea strugurilor si condiționarea vinurilor rezultă și însemnate cantități ...
  • TELIBAN, Gabriel-Ciprian; MIHALACHE, Gabriela; STOLERU, Vasile; POPA, Lorena-Diana; PATRAŞ, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Utilizarea deșeurilor organice în agricultură, prin compostarea prealabilă a acestora, constituie o bună opțiune de gestionare a cantităților mari de deșeuri generate de prelucrarea agroindustrială a legumelor. În acest ...
  • VISANU, Vitali (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Tescovina reprezintă subprodusul rezultat de la presarea strugurilor și a mustuielii dulci sau fermentate, în compoziție se găsesc: ciorchinii, pielițele, semințele și resturile de must sau vin neextrase la presare. Vița ...
  • VISANU, Vitali (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Pomace is the by-product of pressing grapes and sweet or fermented musts, the composition includes: bunches, skins, seeds and residues of must or wine not extracted during pressing. The vine annually extracts significant ...
  • MELENCIUC, Mihail (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    This paper presents the statistical data on waste management in the Republic of Moldova for 2020, including their generation and collection, according to the nomenclature of categorization and identification of wastes ...
  • ȚISLINSCAIA, Natalia (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The paper presents an analysis of issues related to the valorization of waste from winemaking. In addition to the basic products, must and wine, from the processing of grapes and the conditioning of wines, there are also ...

Search DSpace


Browse

My Account