Conferințe: Recent submissions

  • GALCHINA, Iulia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    In this work, the evolution of life will be reviewed from the point of view of improving the quality of nutrition. To begin with the development of agriculture and animal husbandry allowed humans to cultivate crops and ...
  • SURDU, Adelina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Tulburările de somn afectează semnificativ calitatea vieții unui număr mare de oameni, dar este încă o boală puțin cunoscută. Se crede că nutriția alimentară joacă un impact semnificativ asupra stării de bine a somnului. ...
  • POJOGA, Nikoleta; COJOCARI, Alexandrina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Proteinele sunt compuși organici macromoleculari constituiți din lanțuri simple sau complexe polipeptidice, ce au ca unități resturi de aminoacizi. Acestea sunt esențiale pentru o bună funcționare și dezvoltare a organismului ...
  • PRODAN, Anastasia; GHIUMIUŞLIU, Alexei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Untul topit (ghee) este un produs de origine lactică care prin procese de tratare termică a untului permite reducerea maximă a conţinutului de apă şi a substanţei uscate degresate din produs, ceea ce contribuie la obţinerea ...
  • POPA, Nicolae; GRUMEZA-CLEFOS, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The present work includes the results of the study of replacing rabbit meat with vegetables, in order to obtain canned meat for children of a young age (7 months). Organoleptic analysis are determined by the method of ...
  • SCUTELNIC, Valerian (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Lucrarea dată prezintă aprecierea substanțelor fenolice responsabile de culoarea vinurilor roșii. Studiul efectuat s-a axat pe evoluția compușilor fenolici în vin în urma unor tratări de limpezire și stabilizare a vinului. ...
  • NEGOIȚA, Cătălina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Cannabis sativa L. est une plante annuelle, originaire d'Asie centrale. Le chanvre produit des matières premières avec des applications commerciales distinctes - fibres, graines, noyau de bois, étant une culture pleinement ...
  • ȚURCAN, Ana; BANU, Teodor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Prezenta lucrare include rezultatele studiului de cercetare analitică privind factorii de influență asupra calității materiei prime și ca impact ulterior asupra produsului finit. În urma studiului bibliografic au fost ...
  • SURUGIU, Olga; CARASEVA, Hristina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    This article reflects the particularities of certain colors, patterns and symbols, which are used to carry the cultural history of some nations. However, to each, these have either similar or different meanings. As we ...
  • SANDU, Iuliana; PATERIUC, Victoria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În lucrare se discută despre unele particularități de acoperire a miezului de nucă cu pelicule comestibile. Acoperirea fructelor de cultură nuciferă cu pelicule alimentare poate să reducă viteza procesului de degradare a ...
  • GHEORGHIEV, Nicolai (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Modern game engines have significantly revolutionized the game industry by offering game developers many tools and features. However, with the development of technology, these engines also have their own limitations, which ...
  • LUNGU, Andrian (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Biomedical engineering is a branch of engineering concerned with the application of engineering principles as well as design concepts to medicine and biology for the purpose of healthcare. It is an interdisciplinary field ...
  • ШАЙТАН, Олеся; КРИСТЕВА, Кристина (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    В представленной работе была изучена пивная дробина и её химический состав с целью её использавания в производстве заквасок для хлебопечения. Был предложен метод разведения заквасок на основе муки пшеничной обойной и пивной ...
  • GARABA, Evelina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Allura Red AC or Red dye 40 is a synthetic red food colouring that is frequently used in the food industry to make food more visually appealing to consumers. In order to avoid excessive use of Red Dye 40, numerous countries ...
  • ANDRIUȚA, Samidannat (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The article discusses the trend of digitalizing everything, from cryptocurrency and NFTs to the potential benefits of the Metaverse, such as immersive learning experiences and increased productivity, but also highlights ...
  • STRATULAT, Serafima (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    La consommation de sucre est récemment devenue un sujet de plus en plus discuté. C'est parce que le sucre est présent dans presque tous les aliments que nous mangeons. Si nous devions retirer les produits contenant du sucre ...
  • GRIZA, Ina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Science and practice have proven that grapes are amongst the most precious and valuable dietary products for the human body. In order to preserve the high quality and valuable composition of the grapes, various processing ...
  • MACAROV, Alexandru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The article discusses the development and history of artificial organs, which have become a significant area of focus for the scientific industry. The article traces the origin of artificial organs back to ancient times, ...
  • BALAN, Artiom; CARP, Dan-Octavian; SIREȚEANU, Andreia-Cristina; STEȚENCO, Iuliana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    This paper was created in the context of a Problem Based Learning (PBL) project, whose main objectives were the analysis of compilers, interpreters, and programming languages and the further development of a Domain Specific ...
  • MAZUR, Mihail; CIOCHIRLAN, Dorina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Leguminoasele au un rol important în dietele tradiționale din diferite regiuni ale lumii, deoarece îndeplinesc regulile dietetice recomandate pentru o alimentație sănătoasă. În prezentul studiu s-a analizat conținutul de ...

Search DSpace


Browse

My Account