Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • BANARU, Svetlana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Orice localitate are un patrimoniu cultural bogat, care doar fiind valorificat la maxim și promovat prin prisma turismului rural bine organizat, poate duce la o creștere socială, educațională și economică a societății. Satul ...
  • STURZA, Rodica (Academia de Științe a Moldovei, 2023)
    Produsele secundare agroalimentare sunt generate de-a lungul lanțului de producție. O reducere semnificativă sau o mai bună gestionare a acestora ar putea îmbunătăți securitatea alimentară și spori sustenabilitatea ...
  • RUSU, Nicolae; LÎSÎI, Aliona (Academia de Studii Economice din Moldova, 2020)
    The problem of using alternative energy sources has been and remains very current both nationally and internationally, especially in the context of depletion of oil reserves, pollution generated by its use, but also the ...
  • COVACI, Ecaterina; BOEŞTEAN, Olga; NETREBA, Natalia (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Scopul cercetării practice a constat în elaborarea tehnologiei și adaptarea rețetei clasice pentru produse făinoase de cofetărie sigure cu destinație funcțională utilizând materia secundară obținută în urmă prelucrării ...
  • GROSU, Carolina (2016)
    Scopul lucrării: studiul calităţii nutriţionale şi senzoriale ale şrotului de nuci Juglans regia L. şi identificarea condiţiilor optimale de prelucrare şi utilizare a lui în alimentaţie. Obiectivele lucrării sânt: evaluarea ...
  • FLOREA-BURDUJA, Elena; TOCARCIUC, Alina; CANGAȘ, Svetlana (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Împletitul dantelelor / horboțelelor sau croșetarea este o modalitate tehnico-decorativă de împodobire a produselor țesute de uz casnic şi de înfrumusețare a locuințelor, de decorare a pieselor vestimentare şi de ritual. ...
  • ISCHIMJI, Ana; DANILA, Victoria; ISCHIMJI, Nicolai (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2020)
    The study of the traditional Moldovan bondita as a component part of the national costume contributes to the development of the sustainable use of the intangible cultural heritage. It is an objective of scientific exploitation ...
  • URMANSCHI, Andreea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The article is a theoretical study that reflects the use of ornamental motifs in the traditional interior. Also, the specifics of the ornamental motifs used by our ancestors in the decoration of the interiors, the gates ...
  • SPĂTARU, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Conținutul articolului include analiza sociologică a valorilor culturale din perspectiva percepției populației Republicii Moldova. Este explorată corelația dintre valorile culturale și percepția populației. Metodologia ...
  • CIOBĂNESCU, Ștefan Adrian; CĂPITANU, Cătălin; CIOBANU, Nicușor; OMER, Akan; POPESCU, Gabriel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pe parcursul acestei lucrări vom observa influențele valorilor etice în sistemul administrației penitenciare din România și răspunsul din perspectiva managementului organizațional pentru însușirea și perpetuarea acestora ...
  • BALTAG, Dumitru; MUNTEANU, Rita (Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, 2023)
    Legal values over the centuries become an integral part of our society, creating a sense of community and belonging, helping to establish meaningful relationships between individuals. Legal values encourage the creation ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; COVALIOV, Eugenia; REȘITCA, Vladislav (Editura Academic Pres Cluj-Napoca, 2021)
    L'objectif principal de la prévention du gaspillage alimentaire est d'agir à la source en limitant la production alimentaire excessive à chaque étape de la chaîne d'approvisionnement alimentaire (y compris la production, ...
  • MĂRÎI, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Dans notre article on tend de présenter une étude sur la plante – le sureau, ses propriétés bioactives et bienfaits pour le corps humain. On met l’accent sur le sureau et de la façon dont elles peuvent être exploitées en ...
  • NEGOIȚA, Cătălina; CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia (Ştefan cel Mare University, Suceava, 2023)
    The development of "functional foods" with positive effects on human health was the goal of this work, which aims to valorize agricultural waste sources, particularly hemp (Cannabis sativa L.) oil cake, by the extraction ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; RADU, Oxana; CHIRSANOVA, Aurica (Galaţi University Press, 2023)
    The study emphasizes some physicochemical characteristics of garlic in terms of dry matter, sugar content, crude oil, pH, dry matter, ash, and some physical properties such as mass, length, width, and geometrical shape. ...
  • CULEV, Vladimir; BOESTEAN, Olga; COVACI, Ecaterina; NETREBA, Natalia (Galaţi University Press, 2023)
    Under research laboratory conditions in the TPA department, when preparing experimental batches of crackers biscuits, the mass of wheat flour was partially replaced with that of grape seed (GSF) at the rate of 2 ÷8 % in ...
  • NEGOIȚĂ, Cătălina (Technical University of Moldova, 2023)
    In the food industry, hemp seeds are widely used as a means of enriching or fortifying food products. Derivatives as well as hemp seeds have been evaluated as an added ingredient in products consumed daily, such as bakery ...
  • TOFAN, Elena; CHISELIȚA, Natalia; CHISELIȚA, Oleg; BEȘLIU, Alina; EFREMOVA, Nadejda (Moldova State University, 2022)
    The purpose of this research was to evaluate the biochemical composition of the yeast biomass obtained from wine waste sediments for obtaining of lipid preparations with the perspective for use in animal husbandry.
  • DIACONU, Cristina; BUGAIAN, Larisa (Stefan cel Mare University of Suceava, Romania, 2021)
    The activity of enterprises in the wine sector is closely linked not only to the agro-cycle, but also to the biotechnological cycle, where by-products are also obtained in parallel with the basic products. The significant ...
  • SVETLANA, Arpinte (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The purpose of this article is to identify the entire value chain of apple production sectorfrom Republic of Moldova, beginning with production and ending with final consumer. Value chains of apple sector is important to ...

Search DSpace


Browse

My Account