Articole ştiinţifice: Recent submissions

  • BALAN, Valerian; ȘARBAN, Vasile; IVANOV, Igor; VĂMĂȘESCU, Sergiu; BUZA, Corneliu; TALPALARU, Dumitru (2023)
  • BALAN, Valerian; ȘARBAN, Vasile (2023)
    Pruning is a basic procedure in the sweet cherry trees cultivation, which significantly affects the yield and quality of the fruit. The objective of this study was to examine the influence of the pruning time on the ...
  • CUȘMENCO, Tatiana; BULGARU, Viorica; MACARI, Artur (Galaţi University Press, 2019)
    Dairy products with increased biological value occupy a very important place in the nutrition era, and a yogurt enriched with bioactive components will capture the attention and need for consumption of the population due ...
  • CUȘMENCO, Tatiana (Stefan cel Mare University of Suceava, Romania, 2024)
    In fruit processing, an important place is taken by the technological processes used to obtain purees for direct consumption and for use as ingredients in food products. Traditionally, the most commonly used method of ...
  • ANDABAKA, Ana; BASARAC SERTIĆ, Martina; YIATROS, Stylianos; NISIFOROU, Olympia; DE SIMONE, Marilena; TAMBOVCEVA, Tatjana; ATSTĀJA, Dzintra; CUDEČKA-PURIŅA, Natālija; BORG, Ruben Paul; IORDACHI, Victoria; MUNTEAN, Neli; TROMBEVA GAVRILOSKA, Ana; MIHAJLOVSKA, Teodora; TAVARES, Vanessa; NADAŽDI, Ana; LABAN, Mirjana; HUTTMANOVÁ, Emília; CHOVANCOVÁ, Jana; JIMÉNEZ-PULIDO, Cristina; SAHMARAN, Mustafa; GRIFFITHS, Philip; BUZATU, Raluca; PEŠTA, Jan; TSIKALOUDAKI, Katerina; BALTOV, Milen (Springer Nature, 2025)
    This chapter explores the complexities of aligning national policies with the European Union’s objectives in transitioning to a circular economy within the construction sector. While EU directives establish general frameworks, ...
  • SOCHICHIU, Ghenadie (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, 2025)
    Acest articol analizează importanța activității promoționale ca element esențial al mixului de marketing, evidențiind rolul său în comunicarea eficientă între întreprinderi și consumatori. Sunt prezentate principalele forme ...
  • CEBOTARI, Irina (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, 2025)
    Acest articol analizează evoluția teoriei afacerilor care a început la mijlocul secolului al XX-lea, coincizând cu apariția tehnicilor moderne de management, cum ar fi reducerea personalului, externalizarea, managementul ...
  • STÎNCĂ, Romina (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, 2025)
    Securitatea alimentară poate fi asigurată în cazul când popuația benefiaciază de un acces constant la alimente care trebuie să fie într-un volum corespunzător, la preț rezonabil și cu un conținut nutritional de o valoare ...
  • DELIU, Alexandra (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, 2025)
    Creșterea prețurilor din ultimii patru ani a fost influențată profund de pandemia de COVID-19, precum și de invazia militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Totodată, schimbările climatice au un impact tot mai mare asupra ...
  • TRONCIU, Sergiu; BRAGARI, Doina (Design. Architecture. Style, 2024)
    For the 2024 edition, the event brought together students from both the Republic of Moldova and Romania, each presenting unique collections that addressed current themes such as sustainability and environmental impact of ...
  • TRONCIU, Sergiu; BRAGARI, Doina (Design. Architecture. Style, 2022)
    Având drept obiectiv primordial crearea unei platforme comune de colaborare, schimb de experiență și suport din partea designerilor Profesioniști, la eveniment au fost invitați peste 250 de persoane – specialiști în domeniu, ...
  • TRONCIU, Sergiu; BRAGARI, Doina (Design. Architecture. Style, 2023)
    Obiectivul primordial urmărit de acest eveniment a fost crearea unei platforme de promovare a arhitecturii naționale și a unui mediu de învățare și formare profesională atât pentru arhitecți cu practică, cât și pentru ...
  • MADAN, Elena (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Una din piesele de mobilier care putea fi întâlnite în casele țărănești era leagănul. Leagănul prezintă un pat mic, care avea scop de a asigura copilului mic un spațiu de dormit, ce poate fi pus în mișcare, pentru al putea ...
  • GUTIUM, Olga; CAZAC, Viorica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Alimentele tradiționale joacă un rol important în identitatea locală, comportamentul consumatorilor, transferul patrimoniului cultural pentru generațiile viitoare și interacțiunea acestui patrimoniu cu restul lumii. Produsele ...
  • CAZAC, Viorica; URSU, Elena; CUCERENCU, Marin (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Frumusețea scoarțelor de interior basarabene despre care se cunoaște, fiind prezente în orice colț al lumii este caracterizată de o mare diversitate. Parte din ele reprezintă covoarele, elemente de decor central și principal ...
  • CANGAȘ, Svetlana (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Covorul este un obiect de cult utilizat la găteala casei, cu siguranță întâlnit în toate zonele din Republica Moldova. Este un obiect vechi care păstrează în sine simboluri si ornamente deseori comune cu cele de pe cămășile ...
  • ADASCALIȚA, Lucia; CAZAC, Viorica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2022)
    Rombul în calitate de motiv ornamental al artei tradiţionale se regăseşte atât printre semnele cusute pe costumele populare sau în textilele de interior, pe obiectele casnice și gospodărești cât și printre formele regăsite ...
  • КОВАЛЬСКИЙ, Станислав; АНТОЧ, Арина; ВАРЗАРУ, Александру (2023)
    The 65th anniversary of the birth of an university professor, J.D. Valeriy Bujor is a good occasion to pay homage to this person, who is an unanimous standard recognized by the community of legal scholars. With special ...
  • ANTOCI, Arina (2025)
    Era post-adevărului provoacă fundațiile coeziunii sociale și ale comunicării etice, impunând o regândire a paradigmelor tradiționale ale intervenției sociale. Lucrarea explorează implicațiile filosofice ale eticii în ...
  • ANTOCI, Arina (2024)
    Articolul reia discuția despre faptul că în era contemporană a informației rapide și a schimbărilor constante, relația dintre gândirea filosofică și creativitatea jurnalistică devine tot mai crucială în înțelegerea și ...

Search DSpace


Browse

My Account