| dc.contributor.author | CARAMAN, Mariana | |
| dc.contributor.author | CHISELIȚA, Natalia | |
| dc.contributor.author | CHISELIȚA, Oleg | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-15T17:55:01Z | |
| dc.date.available | 2025-12-15T17:55:01Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | CARAMAN, Mariana; Natalia CHISELIȚA and Oleg CHISELIȚA. Procedeu de creştere a tineretului de prepeliţă = Process for raising young quails. In: INFOINVENT 2025. Expoziţia Internaţională Specializată = International Specialized Exhibition, 3-5 Decembrie 2025, Ediţia 19: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2025, pp. 147-148. | en_US |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/33971 | |
| dc.description | Compartimentul I: Invenții și soiuri de plante, design industrial. Secţiunea D: Agricultură, soiuri de plante, alimentaţie. | en_US |
| dc.description.abstract | Invenția se referă la zootehnie, în special la procedeul de creștere a prepelițelor tinere pentru reducerea ratei morbidității, mortalității și creșterea masei corporale prin utilizarea preparatului microbian complex biologic activ, obținut din biomasa de drojdie din deșeurile de vinificație și biomasa de spirulină în proporție de 0,5 kg la 100 kg de furaj (0,5%), ca parte a rației zilnice de prepelițe peparcursul perioadei 1-30 de zile. Procedeul asigură viabilitatea puilor de 100% în grupul experimental față de 91% în grupul de control, o scădere a consumului specific de furaj în grupul experimental cu 10,13%, o scădere a titrului de bacterii condiționat patogene E. coli cu 8,64% și Clostridium spp. cu 3,08%, o creștere a titrului de microorganisme beneficeLactobacillus spp. cu 9,07%, Bifidobacterium spp. cu 5,83% și Bacillus spp. cu 3,86% în tractulgastrointestinal al puilor, o creștere a masei corporale a puilor cu 13,46% față de control șiobținerea unui profit suplimentar de 4,34 lei/ prepeliță. Proiect 24.80012.5107.SE finanțat de ANCD. | en_US |
| dc.description.abstract | The invention relates to animal husbandry, in particular to the process for raising young quails for decrease morbidityrate, mortality and increase body mass by using the complex biologically active microbial preparation, obtained from yeast biomass from wine¬making waste and biomass of spirulina in the proportion of 0.5 kg per 100 kg of feed (0.5%) as the part of the daily ration of quails duringthe period 1-30 days. The procedure ensures 100% chick viability in the experimental group compared to 91% in the control group, a decrease of specific feed consumption in the experimental group by 10.13%, a decrease in the titer of conditionally pathogenic bacteria E.coli by 8.64% and Clostridium spp. by 3.08%, an increase in the titer of beneficial microorganisms Lactobacillus spp. by 9.07%, Bifidobacterium spp. by 5.83% and Bacillus spp.by 3.86% in the gastrointestinal tract of the chicks, an increase in the body mass of the chicksby 13.46% compared to the control and obtaining an additional profit of 4.34 lei/quail. Project 24.80012.5107.SE funded by NARD. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | prepeliţe | en_US |
| dc.subject | microbian | en_US |
| dc.title | Procedeu de creştere a tineretului de prepeliţă = Process for raising young quails | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: