| dc.contributor.author | CHISELIȚA, Natalia | |
| dc.contributor.author | CHISELIȚA, Oleg | |
| dc.contributor.author | CARAMAN, Mariana | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-15T17:50:12Z | |
| dc.date.available | 2025-12-15T17:50:12Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | CHISELIȚA, Natalia; Oleg CHISELIȚA and Mariana CARAMAN. Procedeu de creștere a prepelițelor = Quails raising process. In: INFOINVENT 2025. Expoziţia Internaţională Specializată = International Specialized Exhibition, 3-5 Decembrie 2025, Ediţia 19: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2025, pp. 146-147. | en_US |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/33969 | |
| dc.description | Compartimentul I: Invenții și soiuri de plante, design industrial. Secţiunea D: Agricultură, soiuri de plante, alimentaţie. | en_US |
| dc.description.abstract | Invenția se referă la zootehnie, in special la procedeul de creștere a prepelițelor pentru creșterea productivității și a calității cărnii prin utilizarea preparatului microbian complex biologic activ, obținut din biomasă de drojdie din deșeuri de vinificație și biomasă de spirulină, ca parte a rației zilnice de prepelițe,in proporție de 0,5% din rație pe parcursul perioadei 1-44 zile și 0,25% pe parcursul perioadei 45-60 zile. Procedeul asigură viabilitatea puilor de 98% in lotul experimental față de 83% in lotulde control, scăderea titrului de bacterii condiționat patogene E. coli cu 4,96%, creșterea titrului de microorganisme benefice Lactobacillus spp. cu 18,40%, Bifidobacterium spp. cu 11,61% și Bacillus spp. cu 4,56% in tractul gastrointestinal al puilor, crescand masa corporală a puilor cu 13,46% față de lotul de control, obținandu-se carne de prepeliță cu un conținut de proteine maimare cu 3,92% și un conținut de grăsime mai mic cu 3,02% față de lotul de control și obținand o eficiență economică de 4,47 lei/prepeliță. Proiect 24.80012.5107.SE finanțat de ANCD. | en_US |
| dc.description.abstract | The invention relates to animal husbandry, in particular to the process of raising qu¬ails for increase productivity and meatquality by using the complex biologically active micro¬bial preparation, obtained from yeast biomass from winemaking waste and spirulina biomass, as the part of the daily ration of quails, in the ratio of 0.5% of the ration during the period of 1-44 days and 0.25% during the period of 45-60 days. The process ensures the viability of chickens of 98% in the experimental group compared to 83% in the control group, the decre¬ase of the titer of conditionally pathogenic bacteria E. coli by 4.96%, the increase of the titer of beneficial microorganisms Lactobacillusspp. by 18.40%, Bifidobacterium spp. by 11.61% and Bacillus spp. by 4.56% in the gastrointestinal tract of the chickens, increasing the body mass of the chickens by 13.46% compared to the control, obtaining quail meat with the higher protein content by 3.92% andlower fat content by 3.02% compared to the control group and obtaining economic efficiency of 4.47 lei/quail. Project 24.80012.5107.SE funded by NARD. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | prepeliţe | en_US |
| dc.subject | microbian | en_US |
| dc.title | Procedeu de creștere a prepelițelor = Quails raising process. Brevet: MD 1839 | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: