IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de deshidratare a piersicilor cu aplicarea microundelor = Peach dehydration process using microwaves

Show simple item record

dc.contributor.author VIȘANU, Vitali
dc.contributor.author ȚISLINSCAIA, Natalia
dc.contributor.author ȚARINĂ, Ruslan
dc.contributor.author POPESCU, Victor
dc.contributor.author BALAN, Mihail
dc.contributor.author MELENCIUC, Mihail
dc.contributor.author GÎDEI, Igor
dc.date.accessioned 2025-12-15T13:46:04Z
dc.date.available 2025-12-15T13:46:04Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation VIȘANU, Vitali; Natalia ȚISLINSCAIA; Ruslan ȚARINĂ; Victor POPESCU; Mihail BALAN; Mihail MELENCIUC and Igor GÎDEI. Procedeu de deshidratare a piersicilor cu aplicarea microundelor = Peach dehydration process using microwaves. In: INFOINVENT 2025. Expoziţia Internaţională Specializată = International Specialized Exhibition, 3-5 Decembrie 2025, Ediţia 19: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2025, pp. 37-38. en_US
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33939
dc.description Compartimentul I: Invenții și soiuri de plante, design industrial. Secţiunea A: Biotehnologie, chimie, tehnologii şi produse ecologice. en_US
dc.description.abstract deshidratare, piersici, microunde Invenția se referă la un procedeu de deshidratare a piersicilor prin metoda aplicării curenților de frecvență supraînaltă, care poate fi aplicată la întreprinderile din industria alimentară, în laboratoarele și centrele de cercetare care au legătură cu procesul de uscare. Deshidratarea piersicilor prin metoda aplicării SHF este asigurată de un procedeu bine determinat, care conform invenției, constă în executarea următoarelor etape: etapa I presupune alegerea piersicilor conform etapei de măturare potrivite pentru uscare, coapte, fără vătămări, de orice diametru și masă, dar se recomandă pentru ușurință și aspect estetic mărimi medii - mari, piersicii sunt spălați, apoi sunt scoși sâmburii după care sunt feliați cu ajutorul unui slicer în felii circulare cu grosimea de 3 mm; etapa II presupune porționarea unei cantități de felii prestabilite și aranjarea pe un suport plat, perforat în camera de uscare în poziție orizontală, întru-n singur strat încât să nu existe suprapuneri de produs; etapa III presupune deshidratarea piersicilor cu aplicarea SHF(microundelor), în cazul magnetronului cu puterea totală de 600 W (regimul 185 - 245 W); 800W (210 – 260) și 900 W (225 – 285 W), în calitate de agent termic destinat pentru îndepărtarea umidității din produs și din camera de uscare se utilizează aerul din încăpere cu temperatura în mediu de circa 26 – 30°C, umiditatea relativă a aerului în jur de 50 – 65%, presiunea atmosferică normală și viteza fluxului de aer 1,0 – 1,8 m/s și etapa IV presupune obținerea piersicilor deshidratați de calitate și cu un consum redus de energie de circa 1,0 – 3,0 kW după o durată de tratare de 225 – 180 de minute, de la umiditatea inițială de circa 87 – 91% sunt deshidratați până la umiditatea finală maxim de 20% ca fiind piersici deshidratați care asigură menținerea calității fără schimbări pe o perioadă suficientă de depozitare. en_US
dc.description.abstract The invention relates to a process for dehydrating peaches by applying ultra-high frequency currents, which can be applied to food industry enterprises, laboratories and research centers related to the drying process. Dehydration of peaches by applying SHF is ensured by a well-determined process, which according to the invention consists of performing the following stages: stage I involves choosing peaches according to the sweeping stage suitable for drying, ripe, without damage, of any diameter and mass, but mediumlarge sizes are recommended for ease and aesthetic appearance, the peaches are washed, then the pits are removed, after which they are sliced using a slicer into circular slices with a thickness of 3 mm; stage II involves portioning a predetermined amount of slices and arranging them on a flat, perforated support in the drying chamber in a horizontal position, in a single layer so that there are no product overlaps; stage III involves dehydrating peaches with the application of SHF (microwaves), in the case of a magnetron with a total power of 600 W (185 - 245 W regime); 800 W (210 – 260) and 900 W(225 – 285 W), as a thermal agent intended for removing moisture from the product and from the drying chamber, the air from the room is used with an average temperature of about 26 –30°C, relative air humidity around 50 – 65%, normal atmospheric pressure and air flow speed of1. 0 – 1.8 m/s and stage IV involves obtaining quality dehydrated peaches with a reduced energy consumption of about 1.0 – 3.0 kW after a treatment time of 225 – 180 minutes, from the initial humidity of about 87 – 91% they are dehydrated to a maximum final humidity of 20% as dehydrated peaches that ensure the maintenance of quality without changes over a sufficient storage period. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject deshidratare en_US
dc.subject piersici en_US
dc.subject microunde en_US
dc.title Procedeu de deshidratare a piersicilor cu aplicarea microundelor = Peach dehydration process using microwaves en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2025
    Ediția a XIX-a, 3 - 5 decembrie

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account