IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Manoproteinele levurilor în calitate de sursă de azot organic pentru fermentația alcoolică

Show simple item record

dc.contributor.advisor SCUTARU, Iurie
dc.contributor.author MIRON, Ionela-Maria
dc.date.accessioned 2025-09-07T07:58:13Z
dc.date.available 2025-09-07T07:58:13Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation MIRON, Ionela-Maria. Manoproteinele levurilor în calitate de sursă de azot organic pentru fermentația alcoolică: Programul de studiu: 0721.3 - Tehnologia Vinului și a Produselor obținute prin Fermentare. Cond. şt. SCUTARU Iurie. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2025. en_US
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33194
dc.description Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract În prezenta teză au fost studiate metode sustenabile de izolare a manoproteinelor din sedimentul vinului Nistreana, cu scopul valorificării acestui produs secundar într-un context ecologic și oenologic. Manoproteinele provenite din levuri prezintă o valoare oenologică ridicată, în special datorită rolului lor ca sursă de azot organic în procesul fermentației alcoolice – aspect esențial, având în vedere conținutul redus de azot al strugurilor autohtoni din Republica Moldova. Lucrarea s-a bazat pe ideea creării unui produs bio, utilizând sedimentul rezultat în urma vinificării soiului Nistreana, soi rizogen cu rezistență sporită la boli, ceea ce permite cultivarea lui fără utilizarea pesticidelor. Această caracteristică susține tendința sustenabilă a cercetării, contribuind la reducerea impactului asupra mediului. În cadrul studiului a fost identificat procentajul de glucide și proteine din sediment, punând în evidență potențialul acestuia ca sursă de compuși bioactivi, utilizabili în industria vinicolă. Obiectul cercătorilor au fost drojdiile după fermentarea mustului din struguri de Nistreana neoxidat cât și oxidat, pentru a compara influența contactului prelungit cu aerul asupra compoziției sedimentului. Rezultatele obținute confirmă faptul că sedimentul vinului Nistreana constituie o materie primă promițătoare pentru dezvoltarea unor produse biotehnologice, contribuind în același timp la o vinificație circulară profitabilă, cu grijă față de mediul ambient. en_US
dc.description.abstract This thesis investigates sustainable methods for isolating mannoproteins from the sediment of Nistreana wine, aiming to valorize this by-product within an ecological and oenological framework. Mannoproteins derived from yeast hold significant oenological value, particularly due to their role as a source of organic nitrogen during alcoholic fermentation—an important factor considering the naturally low nitrogen content in grapes grown in the Republic of Moldova. The research focused on the development of a bio-based product using the sediment resulting from the vinification of the Nistreana grape variety, which is known for its high resistance to disease. This resistance minimizes the need for pesticides, thus supporting the sustainable direction of the study and contributing to reduced environmental impact. The study identified the percentage of carbohydrates and proteins in the sediment, thereby demonstrating its high potential as a source of bioactive compounds. The analyzed samples included both oxidized and non-oxidized Nistreana wine, allowing for a comparative analysis of how prolonged exposure to air influences the sediment composition. The results confirm that the sediment from Nistreana wine represents a promising raw material for the development of biotechnological products, while also supporting a circular approach to winemaking that minimizes resource waste. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject manoproteinele levurilor en_US
dc.subject azot organic en_US
dc.subject fermentaţia alcoolică en_US
dc.title Manoproteinele levurilor în calitate de sursă de azot organic pentru fermentația alcoolică en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account