IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Optimizarea metodelor HPLC de dozare a antocienilor în vinuri

Show simple item record

dc.contributor.advisor BAERLE, Alexei
dc.contributor.author BOICO, Vasile
dc.date.accessioned 2025-09-07T07:35:54Z
dc.date.available 2025-09-07T07:35:54Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation BOICO, Vasile. Optimizarea metodelor HPLC de dozare a antocienilor în vinuri: Programul de studiu: 0721.3 - Tehnologia Vinului și a Produselor obținute prin Fermentare. Cond. şt. BAERLE Alexei. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2025. en_US
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/33184
dc.description Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract În această teză au fost studiate vinurile Feteasca Neagră și Rara Neagră, roada anilor 2020, 2021 și 2022, utilizând metoda cromatografiei de performanță înaltă cu detector – matrice din fotodiozi. Metoda cromatografică a permis identificarea prezenței antocienilor de culoarea roșie, care la vinuri de vârsta de 4-6 ani sunt de obiccei mascați de compuși fenolici, care au alte nuanțe. Conținutul de antocieni în Fetească Neagră a fost mai mare, comparativ cu Rara Neagră, și a scîzut în ambele soiuri în funcție de vârsta vinului. Din compuși biologic activi în afară antocienilor, nu au fost identificați acidul galic, acidul hidroxibenzoic și naringenina. În vinul Fetesca Neagră, roada anului 2021 au fost prezenți polifenolii quercitină și izoramnetină, fapt, ce denotă posibilă utilizarea a strugurilor supracoapte în producere, sau condiții mai favorabile pentru hidroliza glucozidelor respective, inclusiv utilizarea enzimelor oenologice în procesul de producere. en_US
dc.description.abstract In this thesis, the wines Feteasca Neagră and Rara Neagră, vintage years 2020, 2021 and 2022, were studied using the method of high-performance chromatography with photodiode array detector. The chromatographic method allowed to identify the presence of red colored anthocyanins, which in 4-6 years old wines are obviously masked by phenolic compounds, which have other hues. The content of anthocyanins in Fetească Netească Neagră was higher compared to Rara Neagră, and decreased in both varieties with the age of the wine. Of biologically active compounds other than anthocyanins, gallic acid, hydroxybenzoic acid and naringenin were not identified. In the Fetesca Neagră wine, the fruit of 2021, the polyphenols quercitin and isoramnetin were present, which denotes the possible use of overripe grapes in production, or more favorable conditions for the hydrolysis of these glucosides, including the use of oenological enzymes in the production process. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject antocieni en_US
dc.subject vin en_US
dc.title Optimizarea metodelor HPLC de dozare a antocienilor în vinuri en_US
dc.title.alternative Optimization of HPLC methods for anthocyanin determination in wines en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account