| dc.contributor.advisor | BAERLE, Alexei | |
| dc.contributor.author | BOICO, Vasile | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-07T07:35:54Z | |
| dc.date.available | 2025-09-07T07:35:54Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | BOICO, Vasile. Optimizarea metodelor HPLC de dozare a antocienilor în vinuri: Programul de studiu: 0721.3 - Tehnologia Vinului și a Produselor obținute prin Fermentare. Cond. şt. BAERLE Alexei. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2025. | en_US |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/33184 | |
| dc.description | Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Bibliografie. | en_US |
| dc.description.abstract | În această teză au fost studiate vinurile Feteasca Neagră și Rara Neagră, roada anilor 2020, 2021 și 2022, utilizând metoda cromatografiei de performanță înaltă cu detector – matrice din fotodiozi. Metoda cromatografică a permis identificarea prezenței antocienilor de culoarea roșie, care la vinuri de vârsta de 4-6 ani sunt de obiccei mascați de compuși fenolici, care au alte nuanțe. Conținutul de antocieni în Fetească Neagră a fost mai mare, comparativ cu Rara Neagră, și a scîzut în ambele soiuri în funcție de vârsta vinului. Din compuși biologic activi în afară antocienilor, nu au fost identificați acidul galic, acidul hidroxibenzoic și naringenina. În vinul Fetesca Neagră, roada anului 2021 au fost prezenți polifenolii quercitină și izoramnetină, fapt, ce denotă posibilă utilizarea a strugurilor supracoapte în producere, sau condiții mai favorabile pentru hidroliza glucozidelor respective, inclusiv utilizarea enzimelor oenologice în procesul de producere. | en_US |
| dc.description.abstract | In this thesis, the wines Feteasca Neagră and Rara Neagră, vintage years 2020, 2021 and 2022, were studied using the method of high-performance chromatography with photodiode array detector. The chromatographic method allowed to identify the presence of red colored anthocyanins, which in 4-6 years old wines are obviously masked by phenolic compounds, which have other hues. The content of anthocyanins in Fetească Netească Neagră was higher compared to Rara Neagră, and decreased in both varieties with the age of the wine. Of biologically active compounds other than anthocyanins, gallic acid, hydroxybenzoic acid and naringenin were not identified. In the Fetesca Neagră wine, the fruit of 2021, the polyphenols quercitin and isoramnetin were present, which denotes the possible use of overripe grapes in production, or more favorable conditions for the hydrolysis of these glucosides, including the use of oenological enzymes in the production process. | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnică a Moldovei | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | antocieni | en_US |
| dc.subject | vin | en_US |
| dc.title | Optimizarea metodelor HPLC de dozare a antocienilor în vinuri | en_US |
| dc.title.alternative | Optimization of HPLC methods for anthocyanin determination in wines | en_US |
| dc.type | Thesis | en_US |
The following license files are associated with this item: