Abstract:
Glucidele reprezintă substratul energetic pentru spermatozoizi, ceea ce determină necesitatea includerii lor în componenţa mediilor, atât pentru păstrarea hipotermală, cât şi superhipotermală a spermiilor. În plus, glucidele sunt reglatori puternici ai osmozei mediului intra- şi extracelular. Un interes deosebit reprezintă capacitatea glucidelor, îndeosebi a dizaharidelor, de a menţine activitatea spermatozoizilor crioconservaţi, în lipsa crioprotectorilor stabiliţi. Există ipoteze care relevă că glucidele au o influenţă stabilizatoare asupra membranelor celulare, formând legături hidrogene puternice între grupele hidrofile ale glucidelor şi grupele polare ale fosfolipidelor. Concomitent se consideră că dizaharidele sunt mai eficiente decât monoglucidele în activitatea lor protectoare, datorită influenţei asupra compuşilor membranei citoplasmatice. Efectul crioprotector al glucidelor asupra spermatozoizilor este înregistrat şi în cazul mediilor sintetice hipertonice (450-550 mOsmol) la viteze mari de răcire (100-300o /min). În contextul celor expuse, prezentele cercetări au vizat studierea proprietăţilor fizico-chimice ale glucidelor asupra stării morfofuncţionale a spermatozoizilor de cocoş în procesul de conservare a spermei.