IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală

Show simple item record

dc.contributor.author ȘCERBACOV, Elena
dc.date.accessioned 2025-05-29T12:46:55Z
dc.date.available 2025-05-29T12:46:55Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation ȘCERBACOV, Elena. Analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală. Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2018, nr. 1, pp. 13-17. ISSN 1857-3630. en_US
dc.identifier.issn 1857-3630
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/31800
dc.description.abstract Pentru asigurarea securității alimentare este necesar de a satisface nivelul accesului fizic la alimente, dar și a celui economic. Prezenta lucrare are drept scop analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală pe cap de locuitor, pe calorii și factori nutritivi. În procesul investigației au fost utilizate metodele analizei, sintezei și comparației, iar baza informațională au constituit-o lucrările recente din domeniu, precum și datele statistice ale BNS. Rezultatele obținute arată că atât în mediul urban, cât și în cel rural consumul de pâine și produse de panificație, ulei vegetal, zahăr și produse de cofetărie, legume și bostănoase, fructe și pomușoare s-a majorat în anul 2017 față de anii precedenți. De asemenea, a crescut și consumul de calorii de origine animalieră, de proteine și lipide în această perioadă în mediul urban și în cel rural. Această majorare se datorează creșterii efectivului de păsări, iepuri de casă și caprine în perioada analizată. Creșterea consumului de glucide pe cap de locuitor în perioada analizată s-a produs pe baza creșterii volumului producției obținute de grâu, fructe sămânțoase și sâmburoase, nucifere, pomușoare, struguri de masă, precum și a mierii de albine în cadrul întreprinderilor agricole și gospodăriilor țărănești. en_US
dc.description.abstract In order to ensure food security it is necessary to satisfy the physical and the economic access level to food. The paper aims to analyze the consumption of food products of plant origin per capita, on calories and nutrients. The methods of analysis, synthesis and comparison were used in the investigation, and the informational basis was the recent work in the field, as well as the statistical data of the NBS. The results show that in both urban and rural areas the consumption of bread and bakery products, vegetable oil, sugar and confectionery, vegetables and melons and gourds, fruit and berries increased in 2017 compared to previous years. The consumption of animal origin calories, proteins and lipids also increased in this period in urban and rural areas. This increase is due to the rise of the live stock of poultry, rabbits and goats during the analyzed period. The increase of the carbohydrates consumption per capita was based on the rise of the production volume of wheat, seed orchards and orchards stone fruits, walnut, berry, table grapes and honey in agricultural enterprises and peasant farms. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Institutului Naţional de Cercetări Economice en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject consumption en_US
dc.subject food en_US
dc.subject calories en_US
dc.subject proteins en_US
dc.subject lipids en_US
dc.subject carbohydrates en_US
dc.subject consum en_US
dc.subject produse alimentare en_US
dc.subject calorii en_US
dc.subject proteine en_US
dc.subject lipide en_US
dc.subject glucide en_US
dc.title Analiza consumului de produse alimentare de origine vegetală en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account