IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza accesului economic la produsele alimentare de origine vegetală prin prisma prețurilor de vânzare

Show simple item record

dc.contributor.author ȘCERBACOV, Elena
dc.date.accessioned 2025-05-29T12:37:47Z
dc.date.available 2025-05-29T12:37:47Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation ȘCERBACOV, Elena. Analiza accesului economic la produsele alimentare de origine vegetală prin prisma prețurilor de vânzare. In: International Conference on Theoretical and Applied Economic Practices. Economic Growth in Conditions of Globalization: sustainable development models, Chișinău, Republic of Moldova, 12th edition, 12-13 October, 2017. National Institute for Economic Research. Chișinău: INCE, 2017, vol 1, nr. 1, pp. 254-257. ISBN 978-99-75317-11-5. en_US
dc.identifier.isbn 978-99-75317-11-5
dc.identifier.uri https://repository.utm.md/handle/5014/31798
dc.description.abstract În ciuda multiplelor considerente care au stat la baza unor rațiuni emise în defavoarea rolului prețului de factor variabil cu influență asupra comportamentului operatorilor economici, prețul a rămas totdeauna o preocupare constantă atît în teorie, cît și în practică. Lucrarea are drept scop analiza accesului economic la produsele alimentare de origine vegetală prin prisma prețurilor de vînzare și principalilor indicatori ce caracterizează veniturile şi nivelul de trai al populaţiei. În procesul investigației au fost utilizate metodele analizei, sintezei și comparației, iar baza informațională au constituit-o lucrările recente din domeniu, precum și rapoartele statistice ale BNS. Rezultatele obținute arată că prețurile de vînzare formate efectiv pentru o tonă de producție agricolă s-au majorat în perioada analizată, cauza fiind reducerea cantității de producție obținute de întreprinderile agricole, dar și creșterea costului de producție. Indicatorii principali ce caracterizează veniturile şi nivelul de trai al populaţiei înregistrează valori reduse, fapt care ne permite să afirmăm că populația nu dispune de suficiente resurse financiare pentru achiziționarea produselor de consum curent, ținînd cont și de necesarul de produse de larg consum. Doar angajații din activitățile financiare și de asigurări dețin un cîștig salarial nominal mediu lunar care satisface nivelul accesului economic la produsele alimentare de origine vegetală. en_US
dc.description.abstract In spite of many considerations which were at the base of some issued reasons to the detriment of the role of the variable factor price influencing the behavior of economic operators, the price has always been a constant concern both in theory, and in practice. The paper aims at analyzing the economic access to food products of vegetal origin through the prism of the sale prices and through the main social-economic indicators characterizing the incomes and the living standard of the population. The methods of analysis, synthesis and comparison were used in the investigation process, and the recent works in this field, as well as the statistical reports of the NBS formed the informational basis The obtained results show that the sale prices effectively formed per one tonne of agricultural production increased in the the analyzed period, due to the reduction of the production quantity obtained by agricultural enterprises, but also due to the increase of the production cost. The main indicators characterizing the incomes and the living standard of the population have low values, which allows us to state that the population does not have enough financial resources for the purchase of the current consumption products, taking into account also the need for large consumption products. Only the employees from the financial and insurance activities have an average nominal monthly earning that satisfies the level of economic access to food of animal origin. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Institutul National de Cercetări Economice en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject preț de vânzare en_US
dc.subject produse alimentare en_US
dc.subject cost de producţie en_US
dc.subject acces economic en_US
dc.subject venituri disponibile en_US
dc.subject minimul de existenţă en_US
dc.subject sale price en_US
dc.subject foods en_US
dc.subject production cost en_US
dc.subject economic access en_US
dc.subject population disposable incomes en_US
dc.subject subsistence level en_US
dc.title Analiza accesului economic la produsele alimentare de origine vegetală prin prisma prețurilor de vânzare en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account